El Servei de Rehabilitació de Comunitària de Rubí, Castellbisbal i Sant Cugat va celebrar dijous diverses activitats per commemorar el seu 20è aniversari. La jornada es va iniciar al matí amb una benvinguda a càrrec de Liana Vehil, coordinadora del servei; Vicenç Vallès, director de l’Àmbit d’Atenció a la Salut Mental del Consorci Sanitari de Terrassa; Cristina Molina, directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut; i Marta García, regidora de Serveis a les Persones.
A continuació, van tenir lloc dues taules rodones al voltant de la detecció i prevenció dels trastorns mentals i de la participació en comunitat, en la qual es van donar cita diversos professionals de l’àmbit de la salut i dels serveis socials i es van projectar dos audiovisuals. Les activitats van cloure a la tarda amb el lliurament dels premis del concurs de fotografia i l’actuació de la Coral Renaixença.
El Servei de Rehabilitació Comunitària va néixer el 1998 sota l’impuls de l’Ajuntament de Rubí i integrat al Centre d’Orientació Sanitària Ferran Salsas i Roig. El 2011, va passar a mans del Consorci Sanitari de Terrassa, convertint-se així en un recurs plenament coordinat amb la resta de serveis assistencials de la Xarxa de Salut Mental. El seu objectiu és la recuperació de les persones que pateixen un trastorn mental greu en estreta col·laboració amb aquestes, els seus familiars i la comunitat, a través d’una atenció personalitzada i sense perdre de vista la prevenció.
A la jornada d’aquest dijous, s’ha evidenciat la importància que té el treball en xarxa a l’hora d’abordar les problemàtiques relacionades amb la salut mental i la bona feina que ha desenvolupat en aquest sentit el Servei de Rehabilitació Comunitària de Rubí, Castellbisbal i Sant Cugat. La directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut afirma que cal treballar per millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental: “Sovint viuen com un trencament en el seu projecte de vida. Hem de lluitar per millorar les capacitats d’aquestes persones i que tinguin una vida el més autònoma possible”.
Finalment, la regidora de Serveis a les Persones, Marta García, va posar l’èmfasi en la necessitat de seguir treballant per acabar amb l’estigma que pateixen les persones amb problemes de salut mental: “Cal fer pedagogia entre la ciutadania. Sovint aquest col·lectiu pateix apriorismes i prejudicis que hem de poder combatre des de tots els àmbits de l’atenció a les persones”.