Cristina Carrasco
El Síndic de Greuges, Carles Aluju, va atendre 42 ciutadans i ciutadanes durant els mesos de novembre i desembre del 2022, els dos primers mesos d’activitat, ja que va assumir el càrrec a l’octubre de l’any passat. Les 42 visites rebudes s’han traduït en l’obertura de 33 expedients, 13 dels quals han estat admesos a tràmit, i la realització de 41 assessoraments.
Les àrees municipals que han concentrat més queixes han estat, amb quatre cadascuna, les de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, i la de Sostenibilitat i Medi Ambient, per qüestions relacionades amb multes, contenidors, recorregut del bus urbà, manteniment de zones boscoses municipals, sorolls i colònies de gats.
Aluju va presentar al Ple de l’Ajuntament celebrat aquest dijous la memòria de la Sindicatura pel que fa al 2022. Durant la seva intervenció va apuntar que aquest primer informe no permet extreure conclusions sòlides pel que fa a possibles vulneracions de drets a la ciutadania per part de l’Ajuntament ja que només correspon a dos mesos i que caldrà esperar a disposar de les dades de tot l’any.
El defensor del poble local va explicar que durant aquests primers mesos, des de l’oficina de la Sindicatura s’ha fet pedagogia de com relacionar-se amb l’Ajuntament i quan adreçar-se a la Sindicatura. Així, s’ha explicat a la ciutadania la conveniència d’utilitzar, en primera instància, els canals oficials que té l’Ajuntament per recollir queixes: el formulari d’instància, el formulari d’avisos, queixes i suggeriments, i l’apartat Incidències de l’aplicació Rubí Ciutat. Un cop transcorreguts tres mesos des de la presentació de la queixa, si no s’ha rebut resposta, la ciutadania ja pot adreçar-se a la Sindicatura, de la mateixa forma que ho pot fer si la resposta donada per l’Ajuntament es considera que no satisfà la queixa presentada.
També va apuntar que una constant en la majoria de les visites rebudes és que l’Ajuntament no havia respost la instància o la queixa dins del termini de tres mesos que marca la legislació vigent. Davant d’això, el defensor del poble rubinenc s’ha mostrat convençut “que la posada en marxa, l’octubre del 2022, del programa de gestió municipal assistida per ordinador (GMAO) permetrà atendre la majoria de casos dins dels terminis establerts”.
El Síndic també ha traslladat als membres del Plenari la necessitat que la Sindicatura disposi d’un assessorament jurídic propi, ja que la sindicatura fa servir fins ara el servei que ofereix el Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya, un servei que és limitat en hores, compartit amb la resta de sindicatures i ofert a distància. També ha reclamat l’ampliació de la jornada laboral al capdavant de la Sindicatura, passant del 50% actual a una dedicació que, segons Aluju, hauria d’estar entre el 75% i el 100% de la jornada.
Pel que fa als reptes de futur, el defensor local va referir-se a donar a conèixer la institució entre la ciutadania, especialment entre els més joves, i les entitats i vetllar pel ‘dret a entendre’ dels rubinencs i rubinenques: “no pot ser que la gent no entengui les notificacions que li arriben de l’Ajuntament”.
Tots els grups municipals han agraït al Síndic la tasca realitzada en aquests primers mesos al càrrec i han recollit les seves demandes. Durant la presentació de l’informe, Carles Aluju ha estat acompanyat per una representació de síndics i síndiques locals i del director del Fòrum SD.
NOTÍCIES RECENTS