Cristina Carrasco
El síndic de greuges de Rubí, Carles Aluju Ferrer, ha instat l’Ajuntament a donar les ordres a qui correspongui per fer complir l’actual ordenança de Bon Veïnatge i Ús de l’Espai Públic, posant l’èmfasi en les molèsties que es provoquen en la via pública o espais públics, així com des dels habitatges particulars. Així ho va demanar durant la presentació de l’informe anual de la sindicatura, on bona part de les queixes han estat motivades per sorolls.
Cal recordar que a principis de juny, Aluju va presentar una actuació d’ofici on recorda a l’Ajuntament la necessitat d’aprovar, com més aviat millor, una nova ordenança que reguli la contaminació acústica que es produeix en espais públics i habitatges particulars. El síndic recorda que la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, obliga els ajuntaments a disposar d’una ordenança de soroll i vibracions des de l’any 2005. Segons fonts del govern, l’Ajuntament està treballant en la nova ordenança per regular la contaminació acústica des del febrer del 2022, però mentre no entri en vigor el nou text, el defensor del poble recomana l’aplicació de l’ordenança de Bon Veïnatge.
Des de la Sindicatura també s’adverteix que cal millorar el circuit de protocol d’atenció a les persones derivades per la Sindicatura als serveis municipals corresponents per tal que no se sentin desateses, puguin sentir escoltades i trobar una via de solució a la seva situació. Aluju també ha recomanat a l’Ajuntament que organitzi actuacions i activitats per promocionar, sensibilitzar, implicar i fer pedagogia entre la ciutadania per així conscienciar-la sobre la contaminació acústica.
Les queixes que la ciutadania ha fet arribar al síndic tenen diferents naturaleses. Des de molèsties provocades dins l’àmbit privat per veïnat del mateix edifici o edificacions veïnes, fins a molèsties originades per l’ús incívic de l’espai públic o els excessos de la clientela d’establiments de restauració. Tots aquests casos comparteixen els mateixos mals: sorolls que no els permeten descansar, alguns fins i tot han rebut amenaces i tots coincideixen a expressar el seu malestar davant una actuació municipal deficient. Entre els punts més conflictius, el parc de la Serreta, la plaça de la Constitució o el passeig del Ferrocarril, entre altres.
Al mes de juny, el síndic també ha presentat l’Informe anual de la Sindicatura de Greuges corresponent al 2023 al Ple de l’Ajuntament. En aquesta memòria es recull que, en el primer any sencer d’activitat de la sindicatura, el síndic va fer 166 intervencions, en la línia de les seves predecessores al càrrec.
D’aquestes, en 77 va oferir assessorament al ciutadà, mentre que en 89 de les consultes va obrir un expedient. Pel que fa a aquests expedients, 72 s’han adreçat a l’Ajuntament, que ha resolt 32 i no n’ha admès 16. La tercera part dels expedients del síndic, però, encara no han rebut resposta. Són 24 de 2023 i 4 que encara resten pendents dels dos últims mesos de 2022.
Dels 32 expedientes que s’han tancat, en 17 el consistori ha reconegut que s’havia produït un greuge o una vulneració dels drets ciutadans i ha resolt el greuge favorablement cap al ciutadà. En 7 ha reconegut l’existència d’un greuge, però no l’ha resolt, mentre que en 6, des de la Sindicatura s’ha resolt que l’actuació municipal ha estat la correcta.
Les àrees de govern que han concentrat més expedients han estat la de Sostenibilitat i Serveis Municipals (21) i la de Seguretat Ciutadana, Policia Comunitària, Civisme i Convivència (20). Respecte a la temàtica, a banda dels temes relacionats amb el soroll, hi ha relacionades amb els serveis socials, la salut pública, el medi ambient, la convivència, la via pública, la mobilitat o el benestar animal, així com tràmits administratius o seguretat ciutadana.
Pel que fa a la procedència geogràfica de les queixes, el Districte 4, que correspon al centre de la ciutat, n’ha generat 21 de les 89 totals, seguit del Districte 5, corresponent a la Zona Nord, que ha estat l’origen de 18 queixes. En canvi, el veïnat de les urbanitzacions de Sant Muç, Castellnou i Can Mir, que pertany al Districte 2, és el que menys queixes ha generat: només aquest any.
La meitat dels ciutadans i ciutadanes que es van adreçar al síndic de greuges en 2023 ho van fer perquè havien presentat prèviament una instància a l’Ajuntament, i aquest no els havia donat cap resposta en tres mesos o més. Així es recull en l’Informe de la sindicatura.
Segons ha explicat el síndic, la ciutadania fa arribar les seves queixes i peticions a l’Ajuntament a través d’instàncies i la meitat obtenen el silenci com a resposta. Per Aluju, “això crea malestar a la ciutadania”.
En la mateixa línia, el mateix síndic reconeix que ha tingut problemes per aconseguir una resposta per part del consistori als seus requeriments. Aluju, que ha demanat perdó a aquelles persones i entitats que s’han adreçat a la Sindicatura esperant una resposta i no l’han obtinguda, entén que “la coordinació amb l’Ajuntament no ha funcionat”.
Sobre aquest fet, el síndic assenyala que és “especialment greu” perquè la ciutadania s’ha adreçat a una institució que li ha de garantir obtenir una resposta municipal i ha tornat a obtenir el silenci com a resposta perquè no han estat atesos els requeriments realitzats per la Sindicatura. “Aquesta és una doble vulneració al dret a una bona administració”, entèn Aluju, qui considera que l’Ajuntament no es pot permetre això perquè “genera frustració i desconfiança entre la població”.
Per tot plegat, el defensor ha apuntat que des de fa unes setmanes han posat en marxa un nou sistema de coordinació amb l’Ajuntament que obtingui millors resultats.
D’altra banda, durant la presentació de la memòria, el síndic ha tornat a demanar més recursos per a la seva oficina, concretament, la jornada laboral completa i un servei jurídic propi.
Sobre tinença d’animals i tracte policial inadequat
El propietari d’un miniporc es veu assetjat i increpat pel comportament d’un policia local quan treu a passejar el seu animal de companyia. Vol tenir la certesa de complir l’ordenança de tinença d’animals.
Solució: L’Ajuntament confirma que el miniporc és considerat un animal domèstic de companyia i que, per tant, el pot treure a passejar. Tot i això, se l’informa de l’obligatorietat d’identificar i censar l’animal al Registre Censal dels Animals de Companyia. El cap de la Policia Local es posa en contacte amb la persona interessada per obtenir més dades sobre la conducta de l’agent, que en cas de ser certa, no seria adequada ni en el contingut ni en les formes.
Sobre neteja viària
Un veí presenta una instància per alertar que la neteja viària al seu carrer no s’està fent com temps enrere. La instància no rep resposta. També truca a les extensions que se li faciliten des de la centraleta de l’Ajuntament, però ningú atén les seves trucades.
Solució: L’Ajuntament detecta que en aquest tram de carrer l’escombradora dual no passa amb l’assiduïtat contractada: hauria de passar cada 15 dies i passa només un cop al mes. Es passa notificació a l’empresa per tal que el servei s’ajusti al contractat i se li apliquen les penalitzacions previstes en el contracte.
Sobre tinença d’animals i tracte policial inadequat
El propietari d’un miniporc es veu assetjat i increpat pel comportament d’un policia local quan treu a passejar el seu animal de companyia. Vol tenir la certesa de complir l’ordenança de tinença d’animals.
Solució: L’Ajuntament confirma que el miniporc és considerat un animal domèstic de companyia i que, per tant, el pot treure a passejar. Tot i això, se l’informa de l’obligatorietat d’identificar i censar l’animal al Registre Censal dels Animals de Companyia. El cap de la Policia Local es posa en contacte amb la persona interessada per obtenir més dades sobre la conducta de l’agent, que en cas de ser certa, no seria adequada ni en el contingut ni en les formes.
Manteniment d’una parcel·la municipal
Fa gairebé 2 anys que hi ha un arbre partit i parcialment caigut dins d’un terreny de titularitat de l’Ajuntament de Rubí que limita amb la parcel·la d’un ciutadà. En aquest temps ha presentat 3 incidències a través de l’aplicació Rubí Ciutat que no han estat ateses. Contacta amb la Sindicatura en veure que personal de l’Ajuntament està fent el desbrossament parcial d’aquesta finca i demana si en aquest moment es pot retirar l’arbre.
Solució: L’Ajuntament accedeix a la petició i, coincidint amb les feines de desbrossament, fa la tala i la retirada del brancatge i la fusta de l’arbre.
Devolució d’una taxa
Un veí fa un any que havia sol·licitat a l’Organisme de Gestió Tributària (OGT) la devolució d’una taxa perquè finalment no es va fer la tramitació del certificat de legalitat i antiguitat d’un habitatge.
Solució: Tres setmanes després, l’OGT informa que les dates 29/7/2022 i 06/04/2023 va requerir al Servei de Llicències de l’Ajuntament que l’informés si s’havia iniciat l’expedient administratiu, però no rebre resposta. Finalment, en data 05/05/2023 va rebre l’informe sol·licitat al consistori i en data 02/06/2023 va resoldre el cas i va procedir a la devolució de la taxa amb els corresponents interessos de demora.