El TSJC considera que l’Ajuntament va actuar correctament quan va denegar el PAE per la manca d’un estudi d’impacte ambiental
Marta Cabrera
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha sentenciat que per obrir l’abocador de Can Balasc cal un estudi d’impacte ambiental. El 2020 l’Ajuntament de Rubí va denegar el Projecte d’Actuació Específica (PAE) de l’empresa AJK Inversiones Cantábricas y Portuarias, gestor de l’abocador, per aquest motiu. El consistori va defensar que per iniciar aquesta activitat és necessari un estudi d’impacte ambiental, que l’empresa mai va presentar a l’administració local.
Davant d’aquesta situació, l’empresa va recórrer a justícia, que en primera instància li va donar la raó. L’Ajuntament va decidir recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que en aquest cas s’ha posat de part de l’administració local i considera que el procediment del consistori de denegar el PAE va ser correcte. La sentència, del 7 de març, encara no és ferma i per tant és probable que l’empresa presenti un recurs.
D’altra banda, encara està pendent de resoldre per la via judicial el recurs contra l’autorització ambiental que la Generalitat de Catalunya va concedir a l’empresa per l’activitat de dipòsit controlat de residus no perillosos, també el 2020. L’Ajuntament ja va dir en el seu dia que considerava que la resolució no s’ajustava a dret perquè és necessari un estudi d’impacte ambiental, i no una autorització ambiental, un procediment molt més senzill. Tant l’Ajuntament com la plataforma Rubí Sense Abocadors van interposar recursos contra aquesta decisió de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, que s’estan resolent en òrgans judicials diferents.
NOTÍCIES RECENTS