L’Ajuntament de Rubí va iniciar el 2014 un cens de pisos buits a partir de les dades de la taxa d’escombraries i inspeccions als immobles, i ha comptabilitzat que a la ciutat hi ha 125 habitatges buits propietat de les entitats financeres, segons un informe de Proursa. D’aquests, més de la meitat són propietat del BBVA, el banc que té, de lluny, més immobles buits a Rubí, amb 61 pisos buits. El segueixen a molta distància la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària -SAREB- (13), Bankia (11), CatalunyaCaixa (9), Banc Sabadell (7) o La Caixa (6).
Més enllà dels 125 habitatges buits propietat d’entitats bancàries, n’hi ha un centenar més que estan ocupats de forma il·legal i que també són propietat dels bancs. En total, el consistori ha detectat que a la ciutat hi ha 103 habitatges ocupats de forma il·legal.
De moment, el consistori no ha multat cap d’aquests bancs per tenir pisos buits. De fet, fins al febrer del 2014 es van incoar 19 expedients de declaració de situació injustificada dels habitatges, però fins ara no s’ha avançat més.
El parc públic de lloguer és de 308 habitatges
A Rubí s’estima que hi ha més de 31.000 habitatges, dels quals només 308 formen part del parc públic, la majoria de l’INCAS?’L (112), Proursa (89) i l’Ajuntament (60). Això significa que el percentatge d’habitatge públic de lloguer està al voltant del 0,97%, lleugerament per sota de la mitjana catalana (1%) i molt per sota de la mitjana de la resta de països de la Unió Europea, que està per sobre del 10%.
1.000 pisos
Tot i això, l’administració local té mecanismes per ampliar aquest parc sense necessitat de tenir la propietat dels immobles. Així, a la ciutat hi ha 45 propietaris privats que tenen els seus pisos amb lloguer social i 91 casos d’entitats bancàries amb contractes de lloguer social.
El consistori també comptabilitza com a parc públic les ajudes al lloguer, 332 casos el 2015. La suma del parc públic real, els lloguers socials aconseguits a través de la mediació i les ajudes al lloguer ofereixen una xifra de 776 habitatges que, o bé tenen un lloguer social, o bé compten amb un ajut per pagar les mensualitats. Segons recull el mateix informe, a partir d’aquí, l’equip de govern es planteja com a objectiu per aquest mandat que aquesta xifra pugui arribar fins als 1.000 habitatges de lloguer social públic. Principalment a través de la negociació amb les entitats financeres i els propietaris privats i donant també una sortida correcta a l’ocupació il·legal de pisos buits.