L’Ajuntament ha posat en marxa un nou portal web http://pressupostos.rubi.cat per tal que els ciutadans puguin consultar els detalls pressupostaris de la gestió municipal. D’aquesta forma, el consistori rubinenc se suma a l’avantguarda de les entitats locals en transparència pressupostària.
Els rubinencs poden, a través d’aquesta eina, consultar de forma visual, senzilla i transparent com es distribueixen els pressupostos municipals, d’on procedeixen els ingressos, quins són les polítiques de despesa i a què es destina cada euro de la corporació.
Fins ara, la informació econòmica relativa a la gestió i als pressupostos municipals es publicava al portal municipal Open Data. Ara, l’Ajuntament ha fet un pas més perquè sigui més fàcil comprendre aquesta informació. Qualsevol persona podrà navegar a través d’aquesta web i explorar la gestió financera i pressupostària del consistori, així com comparar-la amb els anys anteriors, ja que estan disponibles les dades fins al 2011.
Entre les dades que es poden consultar, destaca un resum global dels ingressos i despeses detallades del consistori entre els anys 2011 i 2015, la despesa pressupostada i executada diàriament en cadascuna de les polítiques municipals i un desglossament detallat de totes i cadascuna de les partides de despesa i dels pagaments realitzats, tant per àrea com per beneficiari.
D’aquesta forma, l’Ajuntament pretén ser un exemple de l’aplicació de les noves tecnologies a la transparència municipal. Les dades de l’execució pressupostària i els pagaments realitzats s’actualitzen diàriament.
A més, el web ofereix un cercador per buscar partides concretes. El consistori ha fet aquest pas de la mà de la Fundació Ciutadana Civio, una organització que des de la societat civil aplica la tecnologia per millorar la transparència de les institucions.
Superàvit de 7,9 milions
A través d’aquesta plataforma digital, es pot conèixer que el 2014, el consistori va tenir un superàvit de 7,9 milions d’euros, així com saber quin percentatge de diners es van destinar als àmbits de Manteniment d’edificis públics (8,2%), al deute públic (10,6%), als Serveis Socials (8,4%), a l’Educació (7,2%) o a la Cultura (2,6%). També permet saber que un 47% dels impostos recaptats el 2014 provenen dels impostos sobre el capital, un 20% són transferències de l’estat i un 4,9% de la Generalitat.