L’Infest es va celebrar divendres i dissabte a l’amfiteatre del Castell. / L.L.
L’amfiteatre del Castell ha acollit per segon any consecutiu l’Infest, el Festival Internacional de Curtmetratges de Ciència-ficció, Terror i Freak de Rubí. Les nits de dijous (Premis Arkam), divendres i dissabte, més de 1.200 espectadors han gaudit de projeccions de cinema nacional i internacional durant la 6a edició de l’Infest i la 3a dels Premis Arkam.
L’aforament del festival ha estat limitat a un 30% degut a les actuals restriccions sanitàries, amb un màxim de 499 persones per dia. Més de 200 persones van assistir als Premis Arkam, mentre que l’Infest va tornar a ser tot un èxit, amb entrades esgotades per divendres i dissabte.
Els dos premis del jurat de l’Infest s’han entregat a ‘Selection Process’, de Carla Pereira (1r premi) i ‘Tu último día en la tierra’ de Marc Martínez (2n premi), mentre el premi del públic, decidit per votació en línia, ha estat per ‘RIP’, de Caye Casas i Albert Pintó.
‘Selection Process’ és un curt de producció espanyola, realitzat en stop-motion amb una animació amb molta personalitat, sobre la història d’un gat en una entrevista de treball on tres ratolins avaluen les seves aptituds.
‘Tu último día en la tierra’, obra del director de l’original ‘Caracaballo’, 2n premi de la primera edició de l’Infest, ha aconseguit el premi a quasi millor curt. El curt està protagonitzat per un ‘caraguineu’ que viatja al passat gràcies als serveis d’una empresa per salvar la seva dona del destí que l’espera. Una història complexa amb girs interessants que convida a la reflexió.
El guanyador del premi del públic, ‘RIP’, és una macabra i divertidíssima història sobre una dona que prepara el funeral del seu marit 48 hores abans de la seva mort, una trama surrealista protagonitzada per Itziar Castro i Josep Maria Riera que traspassa els límits de la racionalitat i el seny dels protagonistes per tal de quedar bé amb els assistents a la cerimònia.
Imanol Fernández, coorganitzador i una de les cuques de l’Infest, afirma que el festival ha estat enguany més internacional que mai, amb 350 curts presentats procedents de tots els continents -fins i tot de països com Indonèsia, Austràlia o Argentina- i 12 pel·lícules estrangeres entre les seleccionades.
El festival de curtmetratges ha comptat en aquesta ocasió amb un jurat de luxe: el televisiu actor Octavi Pujades, el director de la sèrie de Netflix ‘Sky Rojo’ i la pel·lícula ‘No mataràs’, David Victori, i les ‘Bloody Girls’, duet de crítiques de cinema amb perspectiva de gènere. Amb el pas de les 6 edicions cada vegada és més fàcil aconseguir un jurat més potent i que professionals del món del cinema i la televisió estiguin disposats a col·laborar amb nosaltres. Els membres del jurat d’enguany han estat molt macos i entregats”, afirma l’Imanol.
Una desena de persones formen part de l’organització de l’Infest, que treballen durant tot l’any per fer possible aquest esdeveniment. Aquesta edició ha estat complicada per la covid, que ha afectat a part de l’equip de l’Infest. “A uns dies de celebrar-se el festival, tres membres de l’equip es van haver d’aïllar per la covid i hem comptat amb l’ajuda de molts amics que ens han donat un cop de mà, sense ells hauria estat impossible”, expliquen des de l’organització.
A causa de la pandèmia, l’esdeveniment es va traslladar a l’amfiteatre del Castell per qüestions de seguretat, després de celebrar-se quatre anys al Celler. “Tant el públic com l’organització estem molt contents amb l’espai i ens agradaria continuar allà. Teníem pensat moure el festival a un espai més gran, així que segurament repetirem al Castell per les properes edicions”, sentencia Fernández.
Premis Arkam, els millors projectes audiovisuals del Vallès
A diferència de l’Infest, els Premis Arkam donen cabuda a tota mena de projectes audiovisual (documental, curt, videoclip, llargmetratge de ficció) per donar reconeixement a les produccions vallesanes. Als Premis Arkam, celebrats el dijous, es van presentar una vintena de projectes, entre els quals els organitzadors van seleccionar 6 finalistes. El jurat, format per professionals dels mitjans de comunicació, publicitat i cinema, van votar com a millor audiovisual a ‘La doctrina de las pelotas asesinas’, curtmetratge d’animació i crítica social d’Ales Payá i Javier Ojeda, de Barberà del Vallès.
Entre les altres obres nominades, hi havia quatre projectes rubinencs: el curt experimental ‘Ara Crema’ de Núria Gascón; ‘Vimana’, comèdia sci-fi d’Oscar Cerezo; el documental ‘Paula’, de Laia Pineda; i ‘The seed’, videodansa de Santiago Granizal (Escola 8 Temps); a més dels curts sabadellencs ‘Insania’, de Paula Ribó i Daniel Machín; i ‘El último pensionista’, de J. Julio García, a més d’un altre projecte del barberenc Ales Payá: el videoclip ‘Las balas perdidas – El gordo’.