El Celler de Rubí ha acollit per setè any consecutiu la final dels premis Vinari, uns guardons que organitza Vadevi.cat i que distingeixen els millors vins i escumosos del territori català.
Prop d’una vintena de tastadors van provar el dilluns a la tarda a la Sala de les Tines els més de 250 vins que s’havien classificat per la final. D’aquest tast, van sortir els premiats, que es donaran a conèixer l’11 d’octubre a l’Auditori de Vilafranca del Penedès: “El Celler de Rubí és perfecte per fer aquest tast per la tranquil·litat i la neutralitat”, ha explicat Ester Bachs, directora dels premis.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, ha dit que és “un honor ser els amfitrions d’aquesta prova final” en un espai que “forma part de la història vitivinícola de Rubí”.
Els vins concursen per categories: blancs joves, blancs de criança, negres joves, negres de criança, negres de guarda, vins dolços, vins rosats, escumosos rosats, escumosos reserva, escumosos joves, escumosos gran reserva i escumosos d’antigues reserves. De cada categoria es premien 9 etiquetes, a més del Gran Vinari d’Or i el Gran Vinari Escumós.
D’altra banda, també s’entreguen premis especials, com el del millor projecte ecològic, un forma d’elaboració en la qual destaquen els cellers catalans, segons ha explicat la directora dels premis: “Cada vegada hi ha més vins ecològics i cellers que es converteixen, és la línia en la qual va el país i som punters en el món en producció ecològica”.
Altres premis especials són a la trajectòria professional del món del vi, a la millor etiqueta, imatge o embalatge, el premi al millor celler -el què s’endugui més guardons- i el de millor tastador del jurat.
Augmenta el consum de vi català
L’objectiu dels guardons és impulsar el consum i el coneixement dels vins autòctons, que en els darrers anys ha guanyat posicions respecte a altres indrets: “Estem contents perquè les dades indiquen que està augmentant el consum de vi de proximitat i notem que el sector evoluciona, abans hi havia més vins de cupatge, ara hi ha més varietat local, com garnatxes, panses blanques, xarel·lo, etc.”.