La pandèmia de coronavirus va irrompre fa ja més d’un any a les nostres vides. Des d’aleshores, qui més qui menys ha hagut d’adaptar la seva vida a les circumstàncies imposades per la situació sanitària. Un dels col·lectius que més ha hagut de treballar per poder fer front a l’emergència ha estat la sanitat primària, que de seguida va haver d’augmentar la plantilla, canviar els protocols i adaptar les instal·lacions.
Per aquest motiu, l’obertura total dels mòduls auxiliars del CAP Anton Borja aquest mateix dilluns, per destinar-los exclusivament a la patologia covid, suposa un respir per aquest centre d’atenció primària, ubicat al barri del 25 de Setembre: “Hem pogut tornar a col·locar les urgències bàsiques a la planta baixa, com estaven abans, i així hem pogut augmentar fins al 50% la presencialitat en les consultes de metges i infermeres, a banda de l’atenció a urgències, que sempre és presencial”, ha explicat la directora del CAP Anton Borja, Rosa Maria Jurado.
Els diversos mòduls auxiliars, ubicats just a l’altra banda de la vorera, davant del centre sanitari, ja fa algunes setmanes que estan oberts per fer PCR als contactes de persones amb covid, però és aquest dilluns quan ha començat a atendre els pacients amb covid amb un equip conformat per un metge, infermeres i auxiliars: “Hi ha un cribratge a la porta del CAP i depèn de la situació clínica dirigeix els pacients cap al mòdul per tal que allà rebin atenció”, explica la directora.
Els mòduls són per als pacients que presenten una simptomatologia lleu
Els mòduls, que inclouen una sala d’espera, estan equipats com qualsevol altra consulta mèdica i tenen capacitat per donar resposta a una situació d’urgència. Tot i això, els pacients que tenen una situació més delicada, són tractats directament a les instal·lacions del CAP: “Qualsevol pacient amb una situació clínica complicada es queda al CAP per si necessita suport més avançat”.
Els mòduls s’han instal·lat de forma provisional, però no hi ha una data marcada, ja que encara que la situació a poc a poc es va normalitzant, encara és aviat per saber quant de temps serà necessari tenir en funcionament aquesta instal·lació: “Estem una mica millor respecte a fa uns mesos i amb els nous mòduls hem pogut recuperar una mica la normalitat, però és una situació molt complicada”.
Millora de les dades epidemiològiques
Les dades epidemiològiques a Rubí han millorat durant la darrera setmana, segons les dades del Departament de Salut. Tant la velocitat de reproducció de la malaltia (0,8) com el risc de rebrot (387) s’han reduït gairebé a la meitat respecte als darrers dies, quan van patir un increment.
Pel que fa al nombre de persones ingressades també s’ha reduït a la meitat i ara hi ha 25 persones de Rubí als hospitals. Des de l’inici de la pandèmia, s’han contagiat oficialment 6.654 rubinencs, dels quals 179 han mort, un durant els darrers set dies.
Dilluns comencen a vacunar el col·lectiu entre els 50 i 59 anys
Pel que fa a la campanya de vacunació continua avançant i la Generalitat ja ha informat que a partir de dilluns es començarà a vacunar la població entre els 50 i els 59 anys. Ara mateix, el 21,7% de la població rubinenca ha rebut la primera dosi de la vacuna, mentre que el 9,4% ja té la pauta completa.
Situació a les escoles
Pel que fa a la incidència escolar, segons l’Ajuntament hi ha tancats una dotzena de grups. A la primària, hi ha aules tancades a l’Escola del Bosc, el Teresa Altet, el Ramon Llull i la Montserrat. A secundària, hi ha tancats grups a Maristes i el Col·legi Balmes i als instituts Torrent dels Alous, el Duc de Montblanc i l’Estatut.
Acaba el toc de queda i el confinament territorial
La Generalitat de Catalunya ha decidit deixar caure el toc de queda i el confinament perimetral de Catalunya una vegada finalitzi el decret d’emergència espanyol. Així, a partir del 9 de maig, aquest diumenge, ja no hi haurà toc de queda i es podrà sortir i entrar de Catalunya amb normalitat. El que sí que es manté és l’aforament i els horaris de la restauració i el comerç i el tancament de l’oci nocturn. En el cas de la restauració, el govern va autoritzar l’obertura dels bars i restaurants fins a les 23 h a partir d’aquest diumenge.
En canvi, la limitació de reunions a un màxim de 6 persones i el 50% de l’aforament en espais de culte estan a l’espera de rebre l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que pot tombar la mesura restrictiva.