La Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos d’Esquadra ha donat al Museu Municipal Castell (MMUC) un conjunt de material arqueològic decomissat en el marc d’una investigació instruïda per un seguit d’activitats arqueofurtives realitzades als jaciments del poblat ibero-romà de Can Fatjó i de Sant Genís, entre altres. El robatori d’aquestes peces és constitutiu d’un delicte contra el patrimoni històric.
Les peces han passat a formar part del museu municipal, que ara les haurà de catalogar i tractar segons les seves necessitats. Entre el material que els Mossos han decomissat hi ha 76 fragments de diversos recipients de ceràmica comuna d’època ibèrica indeterminada (s. IV-I aC); 6 fragments de vaixella de taula romana del tipus ‘terra sigillata’ (s. I dC); un pes de teler de forma circular, gruixut, obtingut a partir de teula plana romana, retallat i amb una perforació al centre; tretze monedes de coure datades als s. XVI-XVIII; setze monedes dels s. XIX-XX; fragments de ceràmica moderna i contemporània; bales de l’època de la Guerra Civil tipus Mauser i una cantimplora de l’època de la Guerra Civil.
L’Ajuntament de Rubí destaca la bona col·laboració entre administracions que ha fet possible la recuperació d’aquestes peces i la seva correcta conservació en un museu: “Lamentem que activitats furtives com les que s’han produït a Rubí destrueixin els jaciments arqueològics del país i malmetin per sempre les possibilitats de datació i contextualització correcte del material arqueològic, empobrint així el llegat cultural i patrimonial del nostre entorn”, ha explicat el regidor de Promoció Cultural, Moisés Rodríguez.
No és la primera vegada que es recupera material arqueològic robat a la ciutat: fa uns anys els Agents Rurals van recuperar peces de fòssils.