Catalunya, encara que molta gent no ho sap, és zona relativament sísmica, especialment a la part pirenaica, encara que algunes vegades s’han deixat sentir tremolors a zones més meridionals. El primer sisme documentat és de 1373 i especialment virulent va ser el del 1428, amb epicentre a Camprodon i de magnitud 6,5, que va causar molts danys i pèrdues de vides humanes. Això no obstant, la majoria dels moviments sísmics a casa nostra sempre han estat molt lleugers, encara que no es descarta que algun dia ens pugui sorprendre algun de més intens.
Si ens cenyim al nostre Rubí, tenim notícia d’un sisme ocorregut el juliol de 1875, segons ens explica l’amic Pere Bel, qui no en concreta la data exacta. Ens diu que va començar a les 9.30 del matí i les batzegades es van repetir a les 12 i a les 15 h. Tampoc sabem la seva intensitat, però creiem que no devia ser molt forta.
Ja endinsats al segle XX, el 18 de febrer de 1907 la gent de Rubí es va sorprendre a causa d’una mena de soroll subterrani bastant clar. Algú va pensar que podia haver estat un huracà; altres ho atribuïren a l’explosió d’una caldera en alguna fàbrica de la comarca. Els qui romangueren a les seves cases, en veure tremolar portes, vidrieres i quadres, no van dubtar que estaven patint un terratrèmol. Aquest moviment sísmic, amb epicentre a Rubí mateix, fou de molt escassa intensitat (4 a l’escala de Richter) i no provocà víctimes ni danys materials.
Hem de dir que el terratrèmol de Rubí de 1907 és important a la història de la ciència catalana, ja que fou el primer que es va estudiar de manera científica a l’estat espanyol. Va ser Josep Comas i Solà, qui té dedicat a la nostra població un carrer, el científic que va presentar els resultats de la seva investigació sobre el nostre moviment sísmic a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. I és d’aquesta manera varen començar els estudis sobre els terratrèmols a casa nostra.
Segons Comas, sembla que el de Rubí fou ocasionat per un enfonsament de la depressió del Vallès. El fet és que vivim en una zona de relativa activitat geològica, com molts països de la Mediterrània.
Des de sempre la nostra àrea ha anat patint diversos sismes molt suaus i es calcula que cada any n’hi ha uns 250, però imperceptibles.
Cal destacar, per finalitzar aquestes línies, que el 1992, amb motiu del 85è aniversari del sisme de Rubí, F. Xavier Arís va impartir una xerrada sobre aquest tema a l’Ateneu Municipal de Rubí.
També l’historiador Eduard Puigventós va parlar a la ràdio local l’octubre de 2021 sobre uns 3 terratrèmols documentats a Rubí, entre ells el de 1907.
NOTÍCIES RECENTS