L’ermita de Sant Muç s’ha omplert aquest dilluns de rubinencs i rubinenques disposats a gaudir d’una nova edició de la Festa dels Xatos i l’Aplec de Sant Muç. Una cita emblemàtica a la ciutat que conjuga festa i tradicions populars com els gegants, els castells, les sardanes o les danses participatives.
Tot i la xafogor, centenars de ciutadans van assistir a la Festa, que, malgrat ser un èxit de públic, no va ser tan multitudinària com en anteriors edicions. Els més matiners, unes 200 persones, es van concentrar a partir de les 9 del matí a la plaça del Doctor Guardiet, on es va oferir una xocolatada amb coca per començar el dia amb forces, i des d’on es va iniciar una cercavila cap a Sant Muç, encapçalada per gegants, gegantons, grallers i tabalers.
Ja a l’ermita, i després d’un refrigeri a Can Ramoneda, la jornada festiva va arrencar amb una missa en honor a Sant Muç i la ballada de gegants i gegantons, i una actuació castellera. Posteriorment, va tenir lloc l’encesa del foc amb la Colla de Diables de Rubí, Rubeo Diablorum i Diables de la Riera, les Espurnes i els Trons.
La festa va continuar amb la Dansa dels Xatos i amb sardanes amb la cobla La Principal del Llobregat. Al migdia, els assistents van gaudir d’una arrossada que va elaborar la Unió Extremenya de Rubí i posteriorment va ser el torn de les danses participatives que organitza l’Esbart Dansaire de Rubí.
Durant la festa, mossèn Joaquim Meseguer, rector de la parròquia de Sant Pere i arxipreste de Rubí, va anunciar que ja havien rebut l’autorització per iniciar la tercera fase de reconstrucció de l’ermita de Sant Muç, que correspon a l’arranjament de la teulada de l’edifici, força malmès.
Joan Camps, membre de l’Esbart Dansaire, una de les entitats organitzadores, ha valorat molt positivament l’assistència a la cita, “una festa ja consolidada a Rubí des que la vam recuperar a finals dels 80”. Camps ha assenyalat que entre les 12 i les 14 hores, moment de màxima afluència, hi havia unes 700 persones gaudint de la trobada, mentre que unes 400 persones van degustar l’arròs que va preparar la Unió Extremenya. D’altra banda, Camps ha apuntat que l’organització no descarta en properes edicions anar incorporant alguna novetat a la festa.
Cal recordar que la veneració a Sant Muç es remunta a principis del segle XIV i que hi ha documentació de colles dels Xatos que, des del segle XIX, venien des de Barcelona per les festes de Pasqua Granada a celebrar un Aplec a l’ermita de Sant Muç. La festa va acabar desapareixent segons avançava el segle XX i només va restar un aplec d’ermita, organitzat per la parròquia de Sant Pere de Rubí i el Foment de la Sardana.
Va ser l’any 1986 quan l’Esbart Dansaire va decidir recuperar la Festa dels Xatos coincidint amb el Mil·lenari de la ciutat. Actualment, està organitzada per l’Esbart, el Foment de la Sardana, la Parròquia de Sant Pere i l’Ajuntament i compta amb la col•laboració d’una dotzena d’entitats com ara les colles de diables i de gegants, els castellers o l’Escola de Sardanes Flor de Neu, entre d’altres.