La ciutat de Rubí va dedicar un càlid i emotiu homenatge als rubinencs que van ser cridats a files amb només 16 anys entre el 1938 i el 1939 pel govern de la Segona República, dins del que es va conèixer posteriorment com la ‘Lleva del Biberó’. L’acte va estar organitzat per l’escriptora rubinenca Gracia Pérez amb la col·laboració de l’historiador local Eduard Puigventós i va comptar amb el suport de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica i Democràtica Neus Català i del grup Va D Teatre.
A l’homenatge, que es va fer dissabte al matí a la biblioteca, els protagonistes van ser set rubinencs nascuts entre el 1920 i el 1921 i que van ser cridats a files durant el final de la guerra. Es tracta de Rossend Arqués, Josep Flotats, Josep Mas, Josep ?’dena, Joaquín Poyatos, Francesc Ramoneda i Josep Rusiñol. Tots ells van estar acompanyats per més d’un centenar de rubinencs que van omplir de gom a gom l’auditori de la biblioteca per no perdre’s detall d’aquest homenatge.
L’acte va començar amb una breu introducció històrica de Josep Puigventós sobre com es va viure la Guerra Civil a Rubí i posteriorment es van recitar els noms dels rubinencs que van ser cridats a files quan només tenien 16 i 17 anys. També es van llegir cartes originals escrites des del front i textos de combatents rubinencs.
Posteriorment, diverses persones van fer una lectura de textos escrits per Gracia Pérez, relats vitals dels supervivents homenatjats que van ser dramatitzats per Va D Teatre. Històries colpidores de les seves vides, records i experiències que van emocionar gran part del públic assistent. L’acte, que va arrencar les llàgrimes d’alguns dels homenatjats, va acabar amb l’entrega d’una placa als set combatents rubinencs de la ‘Lleva del Biberó’. Alguns d’ells van dedicar algunes paraules al públic, que els va recompensar amb un llarg i càlid aplaudiment.
L’escriptora Gracia Pérez, també emocionada, ha mostrat la seva satisfacció pel desenvolupament de l’homenatge i ha assenyalat que les entrevistes amb els excombatents i l’organització de l’acte ha estat “molt enriquidor. M’ha aportat moltes coses i m’ha fet entendre i tenir una nova perspectiva de la vida i de la guerra”. Per la seva banda, l’alcaldessa de Rubí, Carme García, va agrair a l’escriptora el treball i el temps que ha dedicat a l’organització d’aquest homenatge.