Una trentena de bars, restaurants, empreses de càtering i rostisseries i sis instal·lacions municipals de Rubí, tots ubicats en polígons industrials, participaran en una prova pilot de recollida de residus porta a porta que es posarà en marxa a principis de novembre. Es tracta d’una iniciativa impulsada pel Consorci per a la Gestió de Residus, que també s’implementarà a Castellar del Vallès i a Sant Llorenç Savall.
La prova pilot, que tindrà una durada de sis mesos, té per objectiu millorar els percentatges de recollida selectiva en aquests tres municipis per tal de contribuir a superar l’estacament del reciclatge i poder assolir els objectius previstos per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i la Unió Europea de cara al 2020.
Es calcula que entre un 20% i un 30% dels residus que es recullen provenen del sector comercial. I tenint en compte que els establiments de restauració són grans generadors de residus, s’ha escollit principalment aquest tipus de negocis per fer la prova pilot. A Rubí, a més dels establiments de restauració també hi participaran equipaments públics situats a polígons com el pavelló de La Llana, la masia de Can Serra, el parc municipal de neteja, els horts municipals de Cova Solera, la Unió Petanca Les Torres i la pista d’atletisme de Can Rosés.
El nou sistema de recollida porta a porta de les fraccions orgànica, paper i cartró, envasos i rebuig -el vidre s’haurà de continuar dipositant als contenidors verds- es farà mitjançant un sistema d’identificació d’usuari.
La pèrdua de l’anonimat, així com la facilitat en la recollida que es passa a buscar per l’establiment facilita l’augment de la recollida selectiva. La prova pilot, a més, reforçarà amb una campanya de seguiment i inspeccions als establiments participants.
“La participació de Rubí en aquest projecte incidirà en la necessitat que la nostra ciutat surti de la situació d’estancament en matèria de recollida selectiva”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez, qui afegeix que la intenció és que la prova pilot sigui la porta d’inici a una nova filosofia.
Per la seva banda, el president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i alcalde de Sant Llorenç Savall, Ricard Torralba, ha comentat: “Sabem que aquesta prova pilot suposarà un canvi d’hàbits en aquests establiments, participant en la gestió del dia a dia. Però també estem convençuts que amb la implicació de totes i tots podrem fer un salt endavant en la millora dels resultats de la recollida selectiva dels nostres municipis”.
Per tal de portar a terme aquesta experiència pilot es compta amb una subvenció de 50.000 euros de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).