Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), amb el suport de la plataforma Rubí sense abocadors, ha demanat que s’iniciï de forma imminent un expedient de clausura de l’abocador de terres i runa de Can Canyadell, situat just al costat de l’institut JV Foix. Es tracta d’un abocador de runes i terres que va obrir el 2003 a la mateixa finca on antigament hi havia l’abocador municipal.
Segons la formació republicana i la plataforma, l’empresa tenia l’obligació de renovar la llicència ambiental el 2011 i no ho va fer, motiu pel qual actualment l’activitat a la zona es troba en una situació alegal. A més, Puigfel, l’operador de l’abocador, va demanar el 2016 una modificació no substancial de la llicència per tal de fer una ampliació de més de 2 milions de metres cúbics, al·legant que hi havia hagut un error en el càlcul de les mides de la finca. L’Ajuntament tampoc ha resolt aquesta petició, segons apunta el president d’Esquerra, Joan Puntí, que considera greu l’actual situació: “L’abocador de Can Canyadell està en una situació de llimbs legal, amb la llicència caducada i fent una activitat clandestina. Durant tots aquests anys han estat entrant centenars i milers de camions abocant runa i no sabem en quin marc legal ho han fet”.
Aquesta no és l’única irregularitat que han detectat, ja que segons ha explicat la portaveu de la plataforma Rubí sense abocadors, Montse Rousse, la llicència ambiental que l’Ajuntament va atorgar el 2003 no detalla quins codis de residus poden entrar, tot i que la normativa ja ho contemplava. A això cal sumar, segons ha explicat, que s’han detectat irregularitats en els residus i sobretot una manca en el tractament dels mateixos abans d’arribar al seu destí final: “Els residus entren sense cap tipus de tractament previ, incomplint des del minut zero la gestió d’un abocador, perquè els residus han de rebre un tractament i tenim imatges que demostren que aquí s’han abocat residus sense tractar, com per exemple plaques de pladur o material d’obra sense estrenar”, ha apuntat l’activista rubinenca.
Una altra de les irregularitats detectades està relacionada amb el torrent de Can Pi de la Serra, que hauria canviat el seu traçat. Segons explica Rousse, el torrent passava per l’interior de la finca i l’empresa no tenia cap mena de permís per modificar la llera, cosa que segons apunten els plànols del cadastre i de la mateixa empresa, ha fet.
Per tot plegat, Esquerra Republicana ha decidit impulsar diverses accions. La primera és demanar a l’Ajuntament que declari la nul·litat de la llicència ambiental atorgada el 2003 i posteriorment que iniciï un expedient per tancar l’abocador: “No entenem per què l’abocador segueix obert i el que fem és actuar on l’Ajuntament no ho ha fet. No entendríem que l’abocador continués amb la seva activitat ni un minut més tenint en compte la situació”, ha dit Xavier Corbera, portaveu d’ERC. A més, la formació republicana ha demanat a l’Agència Catalana de l’Aigua que faci una inspecció del torrent de Can Pi de la Serra per avaluar l’afectació que ha tingut l’activitat en el seu curs.
L’Ajuntament, de moment, no s’ha pronunciat sobre aquestes qüestions.