Les peces del Museu de Rubí fa 27 anys que viatgen d’un magatzem a un altre des que el 1989 es va demolir l’edifici que les acollia i que ja s’havia tancat al públic el 1982 pel seu estat ruïnós. Gairebé 30 anys després, encara no s’ha trobat una solució per fer encabir aquest fons patrimonial en algun espai expositiu de la ciutat. La custòdia de les peces del Museu de Rubí, fundat el 1924 pel Doctor Guardiet, recau en la Fundació Museu Biblioteca de Rubí.
El juliol del 2014 va finalitzar el conveni entre l’Ajuntament i l’Església Evangèlica per emmagatzemar part del fons del Museu de Rubí -l’altra part està a la rectoria de la parròquia de Sant Pere-. Segons explica Francesc Xavier Arís, membre de la Fundació Museu Biblioteca de Rubí, el consistori no va voler renovar l’acord. Tot i això, coincidint amb el 90è aniversari del Museu de Rubí, es van inaugurar tres exposicions paraŀleles amb totes les peces patrimonials. El 2015, es van tancar dues de les exposicions i les peces van tornar a la rectoria, però la tercera, ubicada a la Sala 2 del Museu Vallhonrat, ha continuat oberta fins al 10 de juliol. “Des de l’abril, hem pagat el lloguer de la nostra butxaca, confiant que era possible un acord amb l’Ajuntament per quedar-nos aquí”, afirma Arís.
La proposta de la Fundació Museu de Rubí era poder tenir obert al públic un espai expositiu de forma gratuïta al Museu Vallhonrat, un temps fins a l’obertura d’un espai que pugui acollir tota la col·lecció. A canvi, l’Ajuntament s’havia de fer càrrec del lloguer de la sala, uns 9.800 euros anuals.
Aquestes condicions s’havien de discutir en una moció que estava previst presentar al Ple aquest mes, però que finalment ha caigut per la manca de consens polític. Segons afirma Arís, el consistori “volia limitar al mínim de peces l’exposició del patrimoni i sense garantir que estigués oberta a la ciutadania”, afirma Arís, que no entén “les reticències del consistori, les condicions són molt favorables, hem de tenir en compte que el Museu Municipal Castell de Rubí té un pressupost anual de 450.000 euros”.
L’Ajuntament, per la seva banda, ha afirmat que continuen les negociacions en l’àmbit tècnic i que tenen previstes noves reunions amb l’entitat per desbloquejar el conflicte.
De moment, però, les peces hauran de ser retirades del Museu Vallhonrat i el seu destí es repartirà entre la rectoria de la parròquia de Sant Pere i les cases particulars d’alguns dels membres de la fundació, que acolliran el material que per la seva mida no hi cap a la rectoria.