L’Ajuntament de Rubí va reactivar el Consell de la Formació Professional (FP) a través d’una sessió plenària al Rubí+D el dijous, durant la qual es van aprovar els seus estatuts i el pla de treball 2017-2019. El pla es va aprovar amb els vots a favor de tots els assistents, a excepció del representant del grup municipal de Veïns per Rubí (VR), Antoni García, que es va abstenir. El document estableix tres línies de treball: adequació, foment i millora de la Formació Professional; transició escola-treball i la formació al llarg de la vida.
Per millorar l’FP, el document recull dues línies establertes amb anterioritat. En primer lloc, l’observatori de l’FP, que ha de crear un mapa de formació reglada inicial, ocupacional i contínua; i en segon lloc, la formació en centres de treball, que promou l’estada en pràctiques en empreses de la ciutat. A més, el pla es compromet a promocionar la formació professional dual al municipi i a crear una guia de la formació a Rubí.
En la transició escola-treball, el pla estableix la creació d’una taula de treball transversal formada per diversos òrgans municipals per impulsar accions i fomentar la formació i inserció de les persones joves, així com per reduir el fracàs i l’abandonament escolar.
Pel que fa a la formació al llarg de la vida, s’establiran convenis de col·laboració amb la patronal Cecot i els diferents agents socials locals i es facilitarà la formació contínua específica a les empreses que ho sol·licitin. Igualment, es promourà l’acreditació i qualificació professional al llarg de la vida de la ciutadania.
Ha quedat establert que el plenari s’haurà de reunir com a mínim un cop l’any.
“Augmentar l’ocupabilitat”
L’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, que presideix el Consell, va destacar la importància de la reactivació d\’aquest ens com a eina per millorar la qualificació professional de la ciutadania: “És important a curt termini atendre els col·lectius més vulnerables i millorar la formació i, a llarg termini, minimitzar les situacions de vulnerabilitat augmentant l’ocupabilitat de la ciutadania”. Per aquest motiu, el Consell té per objectiu fer coincidir l’oferta formativa de la ciutat amb les necessitats del desenvolupament econòmic local.
El Consell de l’FP és un òrgan de participació sectorial de caràcter consultiu en el qual hi tenen presència els agents educatius, socials i econòmics que operen a la ciutat. Les seves funcions són formular propostes a les administracions competents per al disseny i la planificació de la formació professional i adaptar-la a les noves necessitats i competències, col·laborar amb l’administració en el disseny i la planificació del mapa escolar, fer més atractiva la formació professional i promoure la col·laboració de les empreses, entre altres.
Hi participen un representant de cadascun dels grups municipals amb representació al Ple, els regidors de Desenvolupament Econòmic Local, la regidora de Serveis a les Persones i la regidora de Polítiques d’Igualtat, així com diversos tècnics de les diferents àrees. També tenen representació Cecot, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa, les associacions d’empresaris dels polígons, els sindicats, els instituts que ofereixen FP, les AMPA, representants d’universitats i l’equip d’assessorament i orientació psicopedagògic.