La Fira de cervesa artesanal i el formatge va tornar aquest passat cap de setmana a la rambla del Ferrocarril, de divendres a la tarda fins diumenge al vespre, ja consolidada com un esdeveniment primaveral imprescindible entre el públic rubinenc. Enguany van participar-hi 18 marques de cervesa artesanal amb parada pròpia, totes d\’origen català i dues més que en l\’edició anterior. Entre les marques presents cal destacar una rubinenca, la cervesa Bertus (també coneguda com Malta 51), que ha participat en la fira per segon any consecutiu. A més, l\’esdeveniment també va comptar amb 10 productors de formatge nacionals i internacionals que van fer parada a la nostra ciutat.
Milers de persones van tastar cerveses i alimentació artesanal durant els tres dies, a més de gaudir de diversos concerts dels grups S\’Temple bar, Shamrock Vagabonds, Six in Town, The Brand diverses atraccions infantils i un espai de foodtrucks. Entre les novetats cal destacar la Taverna Formatgera, un espai dedicat al tast de tapes de formatge, mentre que es va mantenir la zona d\’Aula Gastronòmica, on els visitants van poder conversar amb els cervesers sobre el procés d\’elaboració dels seus productes.
La cervesa rubinenca Bertus va ser una de les protagonistes de la fira. Albert Garcia, un dels treballadors de l\’empresa, explica al Diari que ells han presentat quatre tipus de cervesa: la Summer Ale, cervesa suau, refrescant i afruitada d\’estil alemany; la Carpe Diem, cervesa típica anglesa torrada i caramel·litzada molt equilibrada (dues cerveses per a tots els públics), mentre que també tenen dues més especials: la White IPA, una cervesa amb 50 graus d\’ibu\’s, molt amarga i 6,6 graus d\’alcohol; i la Gretel, una cervesa de blat fosca, caramel·litzada i de sabor torrat. \”L\’any passat va triomfar la Summer Ale, aquest any està triunfant la Carpe Diem. Sembla que el gust de la gent ha fet un salt i prefereixen sabors més torrats i intensos\” – afirma Garcia.
La seva fàbrica està ubicada al Polígon Industrial de Can Rosés, on produeixen des de fa 5 anys. Sobre la seva participació en la fira, expliquen que, per a ells \”La fira de Rubí no és una fira més, és la fira. És la fira del nostre lloc de producció, l\’estem esperant tot l\’any i és on realment coneixem més gent\”.
Una altra de les marques participants va ser la cervesa La Calavera. La Calavera va néixer el 2012 a Sant Joan de les Abadesses, on tenen ubicada la fàbrica, i fa sis anys que produeixen cerveses artesanals cada cop més complexes, actualment promocionant una nova sèrie de barrica. Carles Palacios, representant de la marca, explica que per aquesta fira han portat quatre productes diferents: una cervesa Pale al rossa d\’estil anglès; una India Pale Ale de tipus IPA més densa i amb més graduació d\’alcohol; una cervesa Sour Ale amb toc cítric i àcid molt refrescant; i la cervesa negra Imperial Stout. \”La més popular ha estat l\’Alice the dog, la India Pale Ale que té un toc amarg i afruitat que sorprèn la gent\” – afirma Palacios.
Elena Ruiz, una altra de les representants de La Calavera, explica que les fires són una bona oportunitat per donar a conèixer els seus productes i contactar amb molt més públic. Ruiz considera que, gràcies a aquests esdeveniments, \”la gent comença a valorar el món de la cervesa artesanal: cada cop hi ha més gent que entén i li agrada saber com es produeixen i així es fomenta molt el consum de cervesa artesana\”. Pel que fa a l\’organització de la fira, des de La Calavera consideren que es podria redistribuir la ubicació dels cervesers per fomentar un major consum durant els concerts, situant-los al costat de l\’escenari, ja que les parades estaven una mica distanciades per la instal·lació de les food trucks.
Els paradistes coincideixen en el fet que els moments de màxima afluència han estat dissabte a la nit i diumenge al migdia, mentre que alguns episodis de pluja a les tardes de dissabte i diumenge van reduir la presència de visitants a la fira respecte a l\’edició anterior.