La Biblioteca acull a partir del 23 de febrer una exposició sobre la premsa satírica del final del franquisme i els primers anys després de la mort del dictador Francisco Franco. El Memorial MVM ha organitzat aquesta mostra, centrada especialment en la revista d’humor polític ‘Por favor’, publicada des dels inicis del 1974 fins a finals del 1978 i que porta per títol ‘Por Favor: Una mica de memòria històrica (1974-1978)’.
A través d’aquesta rotativa, es recorden els esdeveniments més importants de l’època, entre els quals hi ha l’assassinat del president del govern franquista, Carrero Blanco, la mort de Franco o l’aprovació de la Constitució del 1978.
L’aprovació de la Llei de Premsa del 1966, impulsada per Manuel Fraga, va suposar una obertura i una relaxació de la censura a la premsa. Als anys 70, van anar naixent revistes i diaris satírics, com Hermano Lobo (72-76), Por Favor (74-78), El Papus (72-87) i El Jueves, l’únic que encara existeix. En aquestes revistes, hi van participar dibuixants i periodistes com Francisco Umbral, Manuel Vicent, Gila, Forges, Manuel Summers, Manuel Vázquez Montalbán, Juan Marsé, Maruja Torres, Quino o Vives.
L’exposició anirà acompanyada d’una guia didàctica per a l’alumnat de Segon de Batxillerat i el seu professorat de l’assignatura Història d’Espanya que visitin la mostra. A més, el 21 de març a les 19 hores tindrà lloc una taula rodona, dirigida per l’historiador Jaume Parras i amb la intervenció de l’exconseller de Cultura Joan Manuel Tresserras, l’exalcalde de Rubí Miquel Llugany i l’activista polític i sindical Miquel Castillo.
‘Por Favor: Una mica de memòria història (1974-1978)’, que es podrà visitar fins al 21 de març, s’inaugurarà el 23 de febrer a les 19 hores amb una xerrada de Josep V. Saval, biògraf de l’escriptor i periodista Manuel Vázquez Montalbán, i Josep Martí, periodista i col·laborador de la revista Por Favor.