Redacció
La fira anual de la formació professional de Rubí incorporarà enguany per primera vegada informació sobre els batxillerats, itineraris formatius i professionals en funció de la modalitat, i l’accés a la universitat i esdevé la Fira d’orientació i formació Rubí Forma’t 2024. La proposta tindrà lloc els dies 20 i 21 de març de 9 a 13.30 h i de 15 a 19 h i torna a les instal·lacions del Rubí Forma, a la rambleta Joan Miró, s/n.
La fira també oferirà Punts d’Orientació Individualitzada, amb cita prèvia: espais dinamitzats per professionals de l’orientació, que tenen l’objectiu d’informar i facilitar la presa de decisions dels joves en les transicions educatives, les famílies i les persones adultes, com a acompanyament en el decurs de la vida formativa i professional. A més a més, es faran visites guiades amb l’alumnat dels centres educatius.
Com cada any, la fira mostrarà tota l’oferta formativa de Formació Professional (FP) integrada de Rubí. La proposta s’ha organitzat des del Consell de la Formació Professional de Rubí, amb la col·laboració de diferents àrees municipals, i s’adreça a estudiants de totes les edats, treballadors/ores en actiu o en situació de desocupació temporal, famílies, professionals de l’educació, orientadors/ores, empreses i ciutadania en general.
Els i les visitants hi trobaran una mostra d’oficis i professions amb expositors organitzats per sectors professionals, amb centres formatius i empreses, que permetrà acostar-se a les diferents especialitats formatives i conèixer les sortides professionals que ofereixen. Cada sector oferirà també demostracions d’oficis. Els sectors representats són Indústria del metall i mobilitat, Salut i atenció a les persones, Oci i benestar, Energia i aigua, Informàtica i comunicacions, Serveis a les empreses, Artístic i Químic.
La carpa central de la fira serà un espai d’informació transversal sobre: idiomes, oferta formativa de l’Escola d’Adults, emprenedoria, batxillerats, i universitats… amb la presència d’expositors dels Serveis Territorials d’Educació, l’Escola d’adults de Rubí, l’ Escola oficial d’idiomes de Rubí, la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa, l’Oficina de Treball (SOC) de Rubí, Fact Fupar, L’Heura del Vallès, Rubí Forma, Rubí Empresa, Font del Ferro i el Consell Comarcal del Vallès Occidental
L’espai àgora proposarà xerrades, tallers i taules rodones relacionades amb el món educatiu, formatiu, professional i empresarial. El programa divulgatiu de la fira començarà dimecres 20 de març a les 11 h amb «Missió de ciutat Viladecans 2030: abandonament zero» a càrrec de Gisela Navarro Fuster, regidora d’Educació de l’Ajuntament de Viladecans. A les 13 h, es presentarà l’eina digital IRIS, que té per objectiu possibilitar el treball en xarxa dels professionals de l’orientació acadèmica i professional de Rubí, amb Gemma Latorre de Dios, directora de l’Àrea de Projectes Educatius i Orientació de D’EP Institut, i Albert Muntal Leis, cofundador de Sr. Munera. A la tarda, Josep Lluís Medina Garcia, coordinador d’FP del Vallès Occidental parlarà d’«Estudis postobligatoris. Orientacions i processos de preinscripció» (17.30 h), en una xerrada adreçada a les famílies.
Dijous 21 de març, el matí es dedicarà a les empreses. La jornada obrirà a les 9 h amb una taula rodona sobre l’FP Dual moderada per la periodista de Ràdio Rubí Belén Tierno Nebot amb Tomàs Marín Sánchez, tècnic docent de la Unitat FCT – Dual de la Direcció General d’FP; Anna Torredeflot i Barrufet, CEO – directora de RH de Vak kimsa; Cristian Gracia Toribio, alumne d’FP dual, i Jacint Mauri Carrabina, coordinador d’FP dual de l’Institut J. V. Foix.
A les 11 h, Lluís Soldevila Vilasís; CEO d’Acktitude, professor de transformació digital a ESADE Business School i director dels programes de Management a l’IE impartirà la xerrada «Digital Thinking: els deu trets del líder digital». El programa de conferències es tancarà a la tarda (17.30 h) amb la xerrada adreçada a famílies «Orientació i projecte de vida per a persones amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE) després dels 16 anys», a càrrec d’Albert Carbó Vilavedra, psicopedagog de l’EAP del Servei Educatiu de Rubí i Castellbisbal; Arantza Jiménez Abil, tècnica de l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional de Rubí, i Josep Pons Carrió, inspector d’Educació al Vallès Occidental.
La Fira d’orientació i formació Rubí Forma’t 2024 és una iniciativa de l’Ajuntament de Rubí, organitzada des del Consell de l’ FP, amb la participació de diferents àrees de l’Ajuntament. Compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració d’empreses i entitats públiques i privades del territori.