Cristina Carrasco
-Quina valoració feu del govern del PSC i En Comú Podem?
– És una oportunitat perduda per les esquerres perquè no s’han vist grans canvis estructurals. Els comuns han quedat invisibilitzats pel PSC i s’ha continuat amb la línia de fum i titulars. La ciutat no ha canviat massa, pensàvem que la pandèmia podia ser una oportunitat per prioritzar, per exemple, el treball de cures, però no s’ha fet res. Bàsicament, perquè el govern decideix la seva política a cop de vot, per aconseguir-lo o no perdre el que té.
– I l’AUP, què ha fet a l’Ajuntament?
– Bàsicament som el grup que més treballa i això no depèn de si tenim un o tres regidors, sinó en com entenem la política. Hem presentat 61 mocions en aquest mandat, totes sobre el municipi, és a dir, que no són fotocòpies d’altres pobles, i el 75% d’aquestes s’han aprovat o sigui que han generat consens. L’AUP és un partit diferent, som una cinquantena de persones participant i treballant en diferents àrees. També treballem temes que no estan a l’agenda política, com per exemple, la pobresa infantil, un tema que no dona vots, però que és molt important. Com pot ser que una tercera part de la infància a Rubí estigui en aquesta situació i no sigui un dels temes del mandat?
“Defensem una rebaixa dels sous dels polítics i dels càrrecs de confiança”
– Serà el primer cop que l’AUP es presenta sense ACR. Us pot passar factura?
– Evidentment, ens sap greu que gent que ha treballat ens deixi de donar suport a l’assemblea, però creiem que hi ha altres factors que afectaran el vot, com per exemple que el 29 de maig sigui festiu. Hi ha un clima d’abstenció generalitzada per l’enuig i la ràbia contra els partits, la gestió del post 1 d’octubre amb una part del vot independentista enfadat i la pandèmia, que ens ha tornat una societat encara més individualista. Crec que tot això afectarà molt més que un partit ens hagi deixat de donar suport. A més, hi ha gent que hi continua a títol individual, perquè a l’AUP ho entenem així: no som una suma de partits, sinó una assemblea.
– Us preocupa l’abstencionisme?
– No ens preocupa pel nostre vot, de fet nosaltres no decidim les propostes en funció de si dona o no vots, sinó el què és millor per Rubí. Ens preocupa perquè debilita una part de la democràcia. Votar tampoc és la panacea, el fet de no votar significar també exercir la democràcia, però és un símptoma que la gent restà allunyada de la política i aquesta ens agradi o no ens afecta.
– El vostre lema de campanya és ‘Hi ha alternativa’.
– Diem que hi ha alternativa a la desgana general i al pessimisme, hi ha gent, com l’AUP que no vol lucrar-se amb la política ni quedar-se a la cadira. De fet, a la llista de l’AUP hi ha bufetades per no entrar-hi perquè és molta feina i un maldecap important…
Hi ha alternativa a totes les coses que ens han proposat i no ens agraden. Tenim una proposta per cada repte de Rubí, que pot generar més o menys conflicte, però ho plantegem. El PSC fa 20 anys que està al govern i d’aquests 11 ha estat amb Esquerra com a soci de govern. Creiem que l’AUP ha d’estar més forta que mai perquè ha demostrat que amb la feina que fa presenta alternatives i ha d’estar present al Ple amb força.
“L’Ajuntament té els comptes al BBVA, si aquesta entitat es nega a cedir pisos buits, el que cal fer és retirar els diners d’aquest banc”
– Quins són els eixos del vostre pla de mandat?
– Entre les nostres prioritats, hi ha el dret a l’habitatge, la recuperació dels serveis públics i la lluita contra l’emergència climàtica. També és clau el tema de la mobilitat: només gent que no té el cul llogat, com l’AUP, pot impulsar aquest canvi. És prioritari millorar la connectivitat de les urbanitzacions i el Pinar amb el nucli urbà, amb transport públic, però també amb voreres arbrades i carrils bici, així com pacificar l’avinguda de l’Estatut i la comarcal C-1413. Tampoc volem tenir abocadors i cal prendre moltes decisions, com per exemple instaurar el porta a porta. Sabem que genera rebuig en una gran part de la població, però és l’única solució que ens permet reduir residus. I, com sempre, defensem una rebaixa dels sous dels polítics i dels càrrecs de confiança
– Parlem d’habitatge, com es pot aconseguir més habitatge social per la ciutat?
– Nosaltres proposem invertir almenys 1.000.000 € l’any en la construcció, rehabilitació i compra d’habitatge per ampliar el nombre de pisos de lloguer a la ciutat. Cal estudiar mecanismes d’expropiació d’habitatges buits de grans tenidors per al lloguer social, . És cert que expropiar habitatge no és fàcil, però hi ha fórmules per anar multant fins que el retornen. A Rubí hi ha molts pisos de grans tenidors i encara que això no arreglaria el problema, sí que reduiria l’emergència. S’ha de ser valent i aplicar fórmules valentes: l’Ajuntament té els seus comptes amb el BBVA, doncs, si aquesta entitat es nega a cedir els pisos, el que cal fer és retirar els diners d’aquest banc. Al final no és tan important tenir bons gestors, sinó gent valenta, que sigui capaç de fer això.
– Quins serveis públics proposeu recuperar per a gestió directa de l’Ajuntament?
– Les dues de les tres escoles bressol municipals que actualment gestiona Florentino Pérez al qual li paguem 5 milions d’euros cada any, la zona taronja, que ens costa 272 mil euros cada any, el subministrament d’aigua que gestiona AGBAR… per posar algun exemple. L’AUP proposa fer un pla de transició per a la internacionalització i millora dels serveis públics, on s’estudiïn les fórmules més viables i el calendari d’implantació.
“L’Ajuntament té els comptes al BBVA, si aquesta entitat es nega a cedir pisos buits, el que cal fer és retirar els diners d’aquest banc”
– Una de les vostres prioritats és la lluita contra l’emergència climàtica.
– És clau, prop d’un 50% del nostre territori és entorn natural o rural i aquest s’ha de protegir a través del futur POUM. Rubí ha de passar del gris al verd. Nosaltres proposem plantar més arbres, hem de recuperar la riera i també l’antic camp de golf i crear un parc agrari, per potenciar la sobirania alimentària de la població local. I hem de redoblar l’oposició als abocadors i fer un front comú contra les extractives.
– Un dels temes estrella de campanya és la seguretat. Què en penseu?
– És un tema que hem treballat molt. Molts partits estan parlant de seguretat només en termes de policia i càmeres de seguretat i això és un gol de l’extrema dreta, perquè no evita el delicte. Si la gent vol percepció de seguretat cal garantir coses bàsiques que no ho estan.
Cal anar a l’arrel del problema i no barrejar-ho amb l’incivisme, perquè acaba sent un caldo de cultiu per jugar amb la por de la gent. Per exemple, amb el tema de les ocupacions, cal posar el focus en les situacions de vulnerabilitat perquè el 70% d’habitatges ocupats són de grans tenidors i en aquests hi viu un 30% d’infants i adolescents. S’ha d’ampliar molt la plantilla d’educadors, psicòlegs i serveis socials i omplir de vida espais on hi ha conflicte veïnal, com per exemple a Les Torres. I també cal dissenyar la ciutat perquè les persones se sentin segures i en això les dones hi tenim molt a dir! És un dels temes que es poden abordar amb el POUM.
– Com s’omplen de vida els barris?
– Amb equipaments dinamitzats. Tenim un bloc sobre el dret a gaudir de la ciutat i aquí cal que siguem crítics amb la gestió dels equipaments. L’Ajuntament s’ha gastat 14 milions d’euros a comprar i llogar equipaments, però totes les propostes del govern es basen a fer Tours gratuïts pel Casino que no està ni inaugurat i que no s’hi farà mentre molts barris no tenen ni centre cívic. Volem equipaments a cada barri, hem de crear una xarxa de centres cívics, que ajudin a cohesionar el territori i donin vida. Crearem una programació cultural estable i un espai d’oci i lleure pel jovent.
NOTÍCIES RECENTS