La fillola de Neus Català va llegir una carta de la família. / Localpres-Ajuntament
Coincidint amb el canvi de nom de la plaça Nova de Les Torres a plaça de Neus Català i Pallejà, l’Ajuntament va organitzar dissabte un acte d’homenatge a la supervivent dels camps de concentració nazis, que va viure en aquesta plaça més de 20 anys.
El Celler va ser el lloc triat per fer l’acte d’homenatge, en el qual hi van ser presents l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, i l’alcalde dels Guiamets, població natal de Català, Miquel Segura; a més de la seva fillola, Miriam Castillo, i de les autores dels seus llibres biogràfics, Carme Martí i Elisenda Belenguer.
Ana M. Martínez va destacar la importància de posar noms a les places i carrers de la ciutat de persones com Neus Català, gran defensora de la democràcia i que va ser víctima del totalitarisme nazi: “Quan decidim posar el nom de Neus Català i Pallejà a la plaça on ella va viure no estem fent només un exercici de reconeixement, estem establint un vincle entre el passat i el futur, entre les antigues i les noves generacions, entre la història que cal recordar i la democràcia que seguim construint”. Per la seva banda, l’alcalde dels Guiaments, Miquel Segura, va insistir en la necessitat de recordar els seus valors i recordar com era: “Antifeixista, internacionalista, feminista i comunista, no oblidem”.
Estem establint un vincle entre el passat i el futur, entre les antigues i les noves generacions, entre la història que cal recordar i la democràcia que seguim construint
Ana M. Martínez, alcaldessa de Rubí
Més enllà dels discursos oficials, la nota emotiva de l’acte la va posar la fillola de Neus Català, Miriam Castillo, que va llegir una carta escrita per la filla de l’homenatjada, que no va poder desplaçar-se fins a Rubí. En aquesta carta, Margarita Català reivindica la necessitat de recordar figures com la de la seva mare per no tornar a caure en el totalitarisme i el feixisme: “Malauradament, a molts països, com ara Espanya, l’extrema dreta torna a aixecar el cap. Això ens demostra la gran necessitat del procés de memòria”. En el text, també feia referència als sentiments que tenia per Rubí: “La seva altra pàtria, lloc d’amistat obertes, exemptes de sectarismes”.
També van intervenir les autores dels llibres Un cel de plom. La vida de Neus Català i Neus Català. Memòria i lluita, escrits per Carme Martí i Elisenda Belenguer, respectivament. Belenguer va explicar com de vinculada se sentia Neus Català a la ciutat i les ganes que tenia sempre de tornar-hi: “No va oblidar Rubí. Cada vegada que baixava a visitar-la als Guiamets, sempre em deia que havia de tornar a Rubí, on deia que tenia moltes coses, que era casa seva”.
Durant l’acte d’homenatge, es va exposar una placa commemorativa que s’instal·larà properament a la plaça de Neus Català i Pallejà, quan l’evolució de la pandèmia permeti la celebració d’actes ciutadans amb plena normalitat