La diversitat de violències que pateix el col·lectiu femení van ser l’element central de la performance impulsada per Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) el passat 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. La plaça de la Nova Estació es va convertir novament en l’espai de denúncia dels ecosocialistes, enguany amb una performance titulada ‘Tacada’. Durant la tarda de dissabte, la façana de l’estació FGC va ser l’espai de projecció de les fotografies artístiques de Miriam Fernández, protagonitzades pel cos d’una dona ple de taques de colors, cadascun dels quals representa un tipus de violència contra el col·lectiu femení.
L’artista rubinenca Miriam Fernández, de la Plataforma d’Afectats pel Buylling Alanmón, explica que, amb aquestes fotografies, volia unir els conceptes de fotografia i violència de gènere. Aquestes taques sobre el cos femení representen la violència física, psicològica, sexual, verbal, i l’assassinat, a més d’altres factors com els estereotips o el model de societat patriarcal.
Fernández va afirmar sentir-se molt emocionada per poder presentar el seu treball davant el públic rubinenc. Per tal de crear aquestes imatges plenes de color, la rubinenca va realitzar les fotografies dins una sala coberta amb teles fosques i amb l’ajuda d’un fluorescent de llum ultraviolada i pintures reactives a la llum sobre la pell de la model. La performance també va comptar amb la col·laboració de Juan Luis Navarro, de l’Associació d’Alumnes i Exalumnes de l’Escola edRa.
Al centre de la plaça es van instal·lar dues zones de reflexió: uns panells on es recullen les 44 víctimes de violència masclista assassinades aquest any amb el seu nom i població, a més d’un espai on els rubinencs i rubinenques van escriure missatges de denúncia contra aquesta problemàtica. A més, també hi havia una escultura del número 016, telèfon d’atenció a les víctimes gestionat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, en format gegant i amb el lema ‘No callis’.