Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) han denunciat que l’empresa TMA Grupo Sánchez ha iniciat de forma iŀlegal, ja que no té autorització, les obres de construcció de l’abocador de Can Balasc. Així ho van mostrar els diputats de la formació Salvador Milà i David Companyon, que acompanyats per membres de la plataforma Rubí sense Abocadors, van visitar divendres passat al matí algunes de les extractives que hi ha al terme municipal rubinenc i els abocadors de Can Carreras i Can Balasc.
En aquest sentit, Milà, qui va tenir molt clar que els treballs i moviments de terres que es registraven en aquells moments a Can Balasc eren els passos previs per a la construcció del futur abocador, va recordar que el Pla especial urbanístic de la zona està suspès des del juliol i, per tant, les actuacions estan fora de la legalitat. També van mostrar com els treballs que s’estan realitzant a l’extractiva Tejala, a tocar de Can Balasc, fan pensar que servirà per ampliar el futur abocador de Can Balasc.
“Urbanisme, on ets?”, es preguntava l’exconseller de Medi Ambient, qui qualificava la situació de “molt preocupant” i sentenciava que “això és com si s’estigués construint una urbanització sense planejament”. A més, van denunciar la presència de centenars de gavines a l’abocador de Can Carreras, quan l’abocador només té permís per acollir residus inerts i de residus industrials de classe II.
Per aquest motiu, els diputats ecosocialistes han demanat explicacions a la Generalitat i a l’Ajuntament de Rubí sobre aquests treballs. En aquest sentit, Milà preguntarà al director de l’Agència Catalana de Residus, en el marc de la comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament, que es reunirà el 2 d’abril, que clarifiqui la situació, així com al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, si pensa actuar i per què no ho ha fet ja.
D’altra banda, la plataforma Rubí sense Abocadors, que continua en converses amb tots els grups amb representació parlamentària, també va manifestar la seva preocupació pel Pla de Residus que actualment redacta la Generalitat i que prioritza la construcció d’abocadors en espais ‘degradats’ per activitats extractives. Per a la plataforma és un posicionament injust. “Això vol dir que aquells municipis que no tinguin extractives, mai tindran un abocador, és discriminatori”, apunta Montse Rousse, membre de la Plataforma, qui afegeix que, amb aquesta norma, “Rubí té tots els números per tenir abocadors per sempre més”.