Una quarantena de persones es van apropar al Museu Municipal Castell el dijous a la tarda per participar en l’acte inaugural de l’exposició ‘La vida a pagès. L’estudi de la masia catalana’. Es tracta d’una mostra que compta amb més d’una desena de plafons explicatius sobre un estudi que es va realitzar a principis del segle XX i que recollia les masies i els costums catalans d’aquella època. A més, a l’exposició també es poden veure fotografies de l’època, un audiovisual i es pot consultar un llibre explicatiu.
Rafael Patxot, amb l’ajut del Centre Excursionista de Catalunya, va ser l’encarregat de tirar endavant aquest projecte, que va arrencar el 1923 amb la intenció de retratar “un món que els contemporanis tenien la sensació que s’acabava, una estructura social determinada, la del món rural, que estava donant pas a la vida a les ciutats”, va explicar el comissari de la mostra, Josep Font. Per aquest motiu, es van documentar durant el noucentisme centenars de masies catalanes i alhora es van recollir testimonis dels costums i la vida a l\’entorn les cases de pagès. Font ho defineix com “una enciclopèdia del món rural català”. De fet, una de les curiositats d’aquest treball, que es va descobrir fa alguns anys i que forma part de la Fundació Antiga Caixa Sabadell, actualment dins el BBVA, és que van traçar un mapa comarcal que posteriorment, el 1936, es va tenir en compte per dibuixar el mapa comarcal de Catalunya.
A la inauguració també hi va assistir el regidor de Cultura, Moisès Rodríguez, qui va recordar que a Rubí estan documentades més de 50 masies, un fet que demostra el passat rural de la vila. Per aquest motiu, el regidor considera fonamentals exposicions com aquesta que ajuden “a posar en valor el passat agrícola”.
La mostra es podrà visitar fins al 25 d’octubre dimarts i dimecres de 16 a 30 hores, dijous i divendres d’11 a 14 hores i de 16 a 20 hores, i diumenges i festius, d’11 a 14 hores.