El diorama gegant de 60 m² que recrea el Rubí del 1917 ha estat el protagonista de l\’exposició de Diorames nadalencs realitzada per l\’Associació de Pessebristes de Rubí, inaugurada aquest diumenge. \”Per la celebració del centenari volíem que l\’exposició fos impactant, innovant envers els pessebres tradicionals\” – explica Josep González, president de l\’entitat. Van triar la temàtica del Rubí de fa 100 anys, coincidint amb la celebració del centenari de la tradició pessebrística a Rubí. Un públic familiar va omplir l\’Aula Cultural durant la inauguració d\’aquesta mostra, una de les més visitades del Nadal a la localitat.
El pessebre gegant recrea l\’ambient dels carrers del poble no urbanitzats, oficis de l\’època que pràcticament han desaparegut com la lleteria, ferreria, fusteria, una fàbrica de telers o l\’esclopaire, entre d\’altres. També destaquen l\’abundància d\’habitatges familiars que mostren el seu interior, llars on se celebra la tradició pessebrista i on són presents elements de la cultura catalana com el Cagatió. Al diorama estan presents edificis emblemàtics: l\’Església de Sant Pere, el Pont de Can Claverí i la Masia de Can Cabanyes.
Quatre figuraires han elaborat centenars de personatges de fang, que representen petites històries dins de cada escenari. Els escultors han utilitzat la mida per generar l\’efecte de perspectiva. D\’altra banda, les escenes passen de la llum del matí a la foscor de la nit amb canvis d\’il•luminació.
Una de les principals novetats d\’enguany és la substitució del guix pel poliestirè extrudit en la creació d\’escenaris dels diorames. Segons explica Vicenç Escayol, pessebrista rubinenc, aquest material és més resistent i fàcil de modelar que el guix, de tal forma que s\’ha pogut representar amb gran detall elements com teulades, portes de fusta o maons. En l\’elaboració d\’aquesta obra han participat una trentena de persones que han treballat a poc a poc en aquest projecte durant quatre mesos.
A més, l\’exposició compta amb 16 diorames petits elaborats amb guix que representen escenes bíbliques com el Naixement de Jesús, la fugida a Egipte o l\’arribada dels Reis d\’Orient. La mostra es podrà durant tota aquesta setmana i fins a mitjans de gener amb un horari de 17.30 a 20.30 hores durant els dies feiners i de 12 a 14 i de 17.30 a 20.30 hores els dies festius. Paral•lelament, els pessebristes rubinencs compten amb un altre diorama de 25m² que representa un Betlem molt rupestre i compta amb 150 peces. L\’obra s\’exposarà a la Biblioteca fins al gener.