Roger Alió
18 d’octubre de 2024
La sala Cèsar Martinell del Celler acull fins al 15 de desembre l’exposició Vuit fotògrafs, vuit mirades, que està formada per una selecció d’imatges dels rubinencs Blai Farran, Miquel Planchart, Ton Marcet, Jordi Gatell, Jordi Garcia, Mercè Ribera, Enric Monté i Alba Batalla. La mostra posa l’accent en els diversos enfocaments personals i professionals que pot tenir el llenguatge fotogràfic, a través de trenta-dues obres representatives del món de l’art, el periodisme i la publicitat.
En Blai Farran ens presenta diferents moments dels correfocs que se celebren a Rubí, una de les temàtiques que més ha documentat, en Miquel Planchart, per la seva banda, exposa quatre imatges realitzades amb la tècnica de la fotografia estereoscòpica, la seva especialitat, que és capaç de dotar de tridimensionalitat les imatges planes. Per observar-les, es necessiten unes ulleres 3D.
Ton Marcet és un periodista i fotògraf acostumat a documentar esports, espectacles i viatges, entre d’altres. Marcet ha optat per mostrar “dones de foc” i “homes de múscul”, exponent fotografies culturals i esportives. En Jordi Gatell, per la seva part, assenyala que entén la fotografia com un mitjà per provocar sentiments i reflexió. Per Gatell, la fotografia és una “acció egoista (…), puc mostrar allò que no puc dir”.
Per la seva banda, en Jordi Garcia ha estat reporter gràfic per a diversos mitjans, així com fotògraf de l’Ajuntament i altres institucions, àmbit on s’ha especialitzat. Compagina la seva professió, amb la tasca de bomber voluntari. A l’exposició es poden veure imatges representatives de totes aquestes facetes.
Mercè Ribera és una artista dedicada duran més de vint anys a l’escultura i les instal·lacions. El 2018 va descobrir la fotografia i la va començar a fer servir com una síntesi de tot el seu bagatge creatiu i vital. Segons Ribera, que explica que la fotografia l’ha ensenyat a mirar, el més interessant de la “és que tots ens podem preguntar: Què mirem? Com mirem?”.
Enric Monté va començar a treballar al laboratori fotogràfic d’una agència de publicitat amb només setze anys. Anys més tard fundaria el seu propi estudi. Per circumstàncies familiars, ha fotografiat molts dels espectacles de l’Esbart Dansaire, temàtica que ha escollit per representar-lo a l’exposició. A les seves obres, els i les dansaires apareixen destacats sobre un fons editat, aïllats del seu context real.
Finalment, l’Alba Batalla, qui posseeix una llarga trajectòria formativa en fotografia i arts visuals, apunta que va triar les fotos exposades perquè tenen en comú la natura, que és com ella va començar a la fotografia. “Intento captar la sensació que sento al moment de fer la fotografia i fer que tot aquell que vegi la imatge es traslladi a aquell moment”.
L’exposició Vuit fotògrafs, vuit mirades es podrà visitar fins al 15 de desembre en l’horari habitual del Celler: dijous i divendres de 17 a 20 h, dissabtes d’11 a 14 h i de 17 a 20 h, i diumenges d’11 a 14 h. L’entrada a l’exposició és lliure i gratuïta.
NOTÍCIES RECENTS