L’informe de conjuntura econòmica sobre el quart trimestre de 2020 i les expectatives per al primer trimestre del 2021 elaborat per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa mostra que els empresaris estan preocupats per la baixa demanda existent.
Tot i que durant el tercer i quart trimestre del 2020 es va produir una petita recuperació econòmica per la relaxació de les mesures restrictives de la pandèmia, les expectatives empresarials segueixen marcant una tendència a la baixa de l’activitat econòmica en general. L’informa situa l’ús de la capacitat productiva en un 67%, amb perspectives similars per al trimestre vinent, una xifra inferior als resultats assolits en anys anteriors.
Entre els factors que han limitat la marxa dels negocis durant els darrers mesos, l’augment de la competència, que abans de la pandèmia era l’element més destacat, ha perdut rellevància i només apareix en el 20% de les respostes. Per contra, la feblesa de la demanda interna ha estat assenyalada pel 60% dels enquestats.
L’informe també recull que a finals del 2020, la taxa d’atur a la demarcació se situava en un 13,03%, afectant 29.517 persones, xifra que suposa un increment de més del 20% interanual, sent el sector serveis el més afectat. A més, el nombre d’empreses amb treballadors ha disminuït en un 7,6% i el nombre de treballadors contractats per aquestes empreses també, en un 3,4% menys respecte l’any passat. El nombre d’empresaris autònoms s’ha mantingut gairebé invariable.
L’estudi destaca l’alta taxa de precarietat en les contractacions laborals. El 2020 es va tancar amb un total acumulat de 115.301 contractes laborals, xifra que representa un descens del 30,27% en relació amb els contractes formalitzats en relació al 2019.
Preocupació per la manca d’ajuts i l’increment dels costos
Per primera vegada, aquest informe recull una enquesta entre els membres del plenari, com a representants dels diferents sectors econòmics del teixit empresarial. Els resultats destaquen una clara insatisfacció amb les actuacions de les diverses administracions, principalment l’estatal, concretada en una insuficiència d’ajuts i la burocràcia dels tràmits, però també la preocupació per una tendència a l’alça dels costos de moltes matèries primeres.
Per últim, l’estudi trimestral recull una enquesta de perspectives empresarials que realitza anualment Eurochambres al setembre i octubre a tots els països de la Unió Europea. La valoració no és positiva en cap dels àmbits analitzats, però les empreses de la demarcació han mostrat valoracions menys negatives que les de la resta d’Espanya en referència a l’evolució de la venda nacional, les exportacions i l’ocupació.