Marta Cabrera
Un conjunt d’entitats agrícoles i del medi natural han impulsat una iniciativa per tal que el govern de la Generalitat de Catalunya elabori i aprovi un Pla Territorial Sectorial Agrari Específic del Vallès amb la intenció de revitalitzar el sòl rural i evitar-ne el retrocés. Denuncien que en els darrers quaranta anys, el Vallès en el seu conjunt ha perdut el 47% del seu sòl agrícola, el que significa la pèrdua de 19.000 hectàrees d’espais dedicats al conreu.
Joan Carles Sallas, president de l’ADENC, una de les entitats impulsores, ha explicat que preservar el terreny agrícola del Vallès, que engloba tota la plana entre els rius Llobregat i Tordera, és fonamental per al futur del territori: “Són les dues comarques metropolitanes amb més espais d’ús agrari i forestal i contribueixen a la sobirania alimentària, al gaudi de la natura i a la sostenibilitat ambiental”.
A més, hi ha un altre factor que pot resultar determinant pel futur del camp al Vallès i que tambés s’ha de tenir en compte i és la normativa jurídica que aportaria el pla: “Cal tenir una seguretat jurídica que permeti als pagesos tenir accés a la terra i que hi hagi noves incorporacions, que són necessàries perquè hi hagi més activitat a la terra”, ha explicat Jordi Rosàs, de la Unió de Pagesos, una altra de les entitats impulsores.
Per tot plegat, les diverses associacions que han pres la iniciativa consideren que és imprescindible aprovar el Pla Agrari del Vallès i així garantir la base territorial dels espais naturals d’ús agrari, actualment 17.000 hectàrres, i facilitar la viabilitat de les explotacions agràries. Un dels objectius d’això és precisament garantir una la sobirania alimentària de proximitat i saludable.
Com l’encarregat d’elaborar i executar aquest document és el govern català, les assosiacions impulsores tiraran endavant diverses accions per tal de pressionar la Generalitat. Una d’elles és buscar el suport del màxim d’entitats i associacions possibles. A través del web https://vallesagrari.org quelasevol entitats, associació o particular que ho desitgi pot adhesir-se a aquesta iniciativa social.
Els parcs fotovoltaics no amenacen el sòl al Vallès
En els darrers anys han proliferat diferents iniciatives privades per tal de convertir terrenys d’ús rural en espais per generar energia renovable, però els impulsors del Pla Agrícola del Vallès no estan especialment preocupats per aquesta circumstància, ja que consideren que a la zona del Vallès, aquest és un conflicte menor: “Hi ha alguna iniciativa minoritària, però considerem que hi ha molts sostres i cobertes que poden fer aquesta funció d’acollir plaques fotovoltaiques. Pel que fa al vent, no es donen les condicions climatològiques. Creiem que l’espai rural ha d’estar destinat al sector primari, a l’agricultura”, ha explicat Joan Carles Sallas, president de l’ADENC.