La sisena edició del Congrés Rubí Brilla ha començat aquest matí a la Biblioteca amb la conferència inaugural, a càrrec de l\’alcaldessa, Ana M. Martínez. L\’activitat, que compta amb la participació de 170 persones inscrites, està centrada en l\’autoconsum energètic i per l\’auditori de l\’equipament cultural passaran durant tot el matí un nombrós grup d\’expert per parlar de comunitats de veïns que comparteixen energia, de polígons industrials que fomenten l\’autoconsum, de l\’emmagatzematge i distribució de l\’energia captada a través de plaques solars o de l\’impacte que té l\’autoconsum en les societats.
\”Es tracta d\’un canvi de model, no només de la producció d\’energia, sinó també d\’impacte socioeconòmic\”, explica el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano, que considera que estem davant d\’una \”oportunitat perquè l\’energia es produeixi localment, si controles la producció, ets capaç d\’adaptar-la a la necessitat\”, un aspecte que ajudaria a posar fi a la pobresa energètica. L\’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, considera que això no és \”una utopia, sinó que davant l\’estat d\’emergència climàtica, cal treballar de valent, per millorar el benestar i els recursos del planeta\”.
Pel que fa a les accions que l\’Ajuntament ofereix per millorar l\’autoconsum, Medrano ha destacat que el consistori està impulsant la fiscalitat verda i la instal·lació de plaques fotovoltaiques als equipaments municipals, a més del conjunt de tallers que promou el Rubí Brilla: \”És una feina evangelitzadora del nou model energètic i econòmic\”, explica el regidor, que destaca que \”ara és possible instal·lar panells solars i amortitzar-los en 5 anys\”.