Cristina Carrasco
El projecte d’instal·lació de sistemes fotovoltaics a escoles i equipaments municipals comença a prendre forma. Ja està en marxa el muntatge d’una vintena d’instal·lacions fotovoltaiques en escoles de la ciutat i en diferents equipaments municipals.
L’operació suposa una inversió d’ 1,6 milions d’euros. D’aquests, el consistori n’aporta 300.000 euros i la resta prové d’una subvenció per valor d’1,3 milions d’euros del Programa Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona.
Aquesta inversió tindrà un retorn a la ciutat en forma d’estalvi econòmic i ambiental. D’una banda, es preveu que l’estalvi a la factura energètica municipal sigui d’uns 280.000 euros a l’any així com ens estalviarem unes 830 tones de diòxid de carboni al municipi.
Els treballs han començat aquesta tardor a l’escola Teresa Altet i a l’escola Torre de la Llebre. Les han continuat a altres centres educatius que és per on s’ha iniciat el projecte. Així doncs, les escoles 25 de Setembre, Mossèn Cinto, Joan Maragall, Montessori, Ramon Llull i Schola comptaran amb aquestes instal·lacions una vegada finalitzi aquesta primera fase.
La segona fase implica la transformació de la biblioteca Mestre Martí Tauler, la comissaria de la Policia Local, el Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol, el pavelló de la Llana i el de Can Rosés així com la pista d’Atletisme de Can Rosés.
L’edifici del Rubí Forma, el Camp de Futbol Municipal i el Centre Cívic de Can Fatjó, el Mercat Municipal, l’edifici del Bullidor i l’escola bressol La Bruna formen part de la tercera fase d’actuació. La previsió és que les vint instal·lacions comencin a produir energia solar l’any vinent.
L’alcaldessa, Ana M. Martínez, i el regidor de Transició Energètica, Andrés Medrano, han visitat l’escola Ramon Llull per comprovar la finalització dels treballs. Martínez ha assenyalat que “aquesta inversió és un pas cap al futur del Rubí i el seu benestar. Som pioners en l’estalvi i eficiència energètica i volem continuar liderant aquest canvi”.
L’objectiu d’aquesta inversió és fer front a la situació d’emergència climàtica ─que obliga a reduir les emissions de CO2 de la ciutat en un 55% de cara a l’any 2030─ i als alts preus de l’energia. Davant aquest context, es busca utilitzar els sostres de centres educatius i equipaments municipals com a punts de generació d’energia per aquests mateixos edificis.
A més, aquests edificis tindran la capacitat de compartir amb altres infraestructures municipals l’energia sobrant. D’aquesta manera, es crea una xarxa de d’autoconsum que, una vegada implantada i desenvolupada, podria beneficiar gran part dels equipaments municipals. Per exemple, l’energia solar produïda a la pista d’Atletisme de Can Rosés podria ser aprofitada per el Centre Cívic del Pinar i el cementiri municipal.
Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient i Transició Energètica, Andrés Medrano, ha destacat que “aquest és un pas més en la transformació energètica de Rubí, avancem cap a la sostenibilitat i l’autoconsum. Tota la ciutadania, els comerços i les empreses tenen un paper i és l’administració qui ha de ser exemple clar del camí compartit a seguir. Amb instal·lacions com aquesta la ciutadania pot comprovar que els beneficis són reals i tangibles”.
NOTÍCIES RECENTS