L’historiador local Jaume Parras va ser l’encarregat de posar punt final al Cicle de xerrades d’alcaldes del franquisme. Tant la darrera xerrada com tot el cicle, en què s’ha repassat el mandat dels 7 alcaldes del franquisme, han tingut una resposta favorable del públic.
Parras va explicar com el mandat de Manuel Murillo, alcalde des del novembre del 1962 fins a l’agost del 1977, va ser autoritari i repressor, a diferència d’altres parts de Catalunya i Espanya que durant els anys 60 van tenir un període d’obertura. En aquests anys, es va produir la repressió de la vaga de la Josa, un atemptat contra el periodista Ferrer i Domingo, o un atemptat contra el Casal de Joves de Ca n’Oriol, entre altres fets greus. “Murillo era un falangista de cap a peus, de fet quan va arribar la democràcia, ell dimiteix perquè afirma que no hi creu”, explica Jaume Parras.
Va ser aleshores, el 1977, quan es va proclamar alcalde Josep Comellas, que havia estat director del Celler Cooperatiu. Comellas, el darrer alcalde del franquisme, “va fer el que va poder perquè l’Ajuntament no tenia recursos econòmics”. L’historiador també va explicar com, curiosament, aquell consistori va aprovar per unanimitat la demanda d’amnistia política, el retorn de Tarradellas o algunes demandes dels veïns. Comellas va deixar pas el maig del 1979 a Miquel Llugany, el primer alcalde elegit democràticament després de la dictadura.