El fotògraf rubinenc Josep M. Roset va rebre aquest dilluns la Creu de Sant Jordi, màxim reconeixement que atorga la Generalitat, de mans del president Quim Torra. Poc després de rebre la distinció, Roset ha explicat a Diari de Rubí que rebre el guardó li ha fet molta il·lusió. “Són coses que mai no hi penses”, assenyala el fotògraf, per a qui rebre la Creu de Sant Jordi “és un orgull, no passa sovint”.
Amb aquest guardó, la Generalitat ha volgut reconèixer a Roset la seva tasca de recerca fotogràfica durant més de mig segle i també la seva obra, durant un temps com a fotògraf de temes d’abast internacional. També li han reconegut el seu compromís amb Rubí i el Vallès com a promotor i fundador d’entitats culturals, així com el servei que ha fet a les generacions del futur en el seu afany de preservar la memòria històrica com un dels fonaments de la vida col·lectiva.
L’acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi 2018 va tenir lloc dilluns a la tarda al Palau de la Música Catalana i, a més de Torra, va comptar amb la participació del president del Parlament, Roger Torrent, la consellera de Cultura, Laura Borràs i diferents membres del Govern. Carles Puigdemont també va estar present a través d’un missatge audiovisual des d’Alemanya.
A banda del fotògraf rubinenc, es van distingir també 30 personalitats i 24 entitats que han destacat pels serveis prestats a Catalunya. Entre aquests, l’Associació Catalana pels Drets Civils, les associacions de defensa forestal, l’ONG Proactiva Open Arms, la religiosa i activista social Lucía Caram, el submarinista Eduard Admetlla o la historiadora Victòria Almuni.
Passió per la fotografia
Josep M. Roset és un dels referents de la fotografia catalana. Després d’obrir un estudi a Rubí, Roset va marxar a viure a Madrid el 1959, on va treballar a l’agència de notícies Europa Press. Allà va aprendre a fer de fotoperiodista, però l’etapa va durar poc per culpa del règim: “Vaig haver de marxar d’allà perquè la policia m’anava al darrere”.
Durant aquest temps va fer el que ell considera els seus dos millors reportatges fotogràfics, el primer a la boda del Xa de Pèrsia, a Teheran, on va anar sol i va trobar moltes dificultats, i el segon sobre la mort del Doctor Gregorio Marañón, imatge que va recollir la portada de la revista ‘Life’.
El 1960 va tornar a Rubí, però ràpidament va tornar a marxar, aquest cop a França, per veure món. Dos anys més tard, amb un bagatge important, es va instal·lar definitivament a Rubí, on a més de tenir un estudi propi, va guanyar diferents premis.
Durant tot aquest temps, mai ha deixat de fer fotografies, i de fet el seu arxiu local-comarcal és un dels més interessants, ja que hi ha retrats molt variats i amb una càrrega històrica important. La trajectòria de Josep M. Roset ja va ser homenatjada a la ciutat amb la publicació el 2014 del llibre ‘Tal com jo ho he vist’.
Set Creus de Sant Jordi a Rubí
Diverses personalitats i entitats han estat guardonades amb la Creu de Sant Jordi. Abans que Roset, la van rebre el també fotògraf Ignasi Marroyo (2015); Neus Català (2005), el dansaire i coreògraf Joan Fosas (2002), l’Esbart Dansaire de Rubí (1997), el gravador, pintor i escriptor Jaume Pla i Pallejà (1993) i el coreògraf Albert Sants (1992).