La Biblioteca Mestre Martí Tauler acull una mostra dedicada a la reconeguda soprano Mercè Plantada i Vicente, filla de rubinencs i estretament vinculada a la nostra ciutat. Tot i l’oposició inicial de la seva família a que es dediqués a la música, Plantada (Barcelona, 1892-Vilafranca del Penedès, 1976), va debutar l’any 1913 en un recital de lírica al Palau de la Música Catalana.
Va participar en nombrosos concerts simfònics vocals i va actuar amb totes les orquestres importants del moment, incloent la Simfònica, la Filharmònica i la del Liceu.
Mercè Plantada va ser la primera dona que va cantar amb la Banda Municipal de Barcelona i la primera intèrpret de cant de Catalunya amb acompanyament exclusiu d’instruments de vent. La seves magistrals interpretacions la van portar a actuar per les capitals de tota Europa.
A Barcelona, va estrenar El amor brujo, de Manuel de Falla, amb el mateix compositor com a director. De fet, compositors de renom com Stravinsky, Strauss o Toldrà li van encomanar la interpretació de les seves obres. Així, va cantar composicions de Richard Strauss i d’Igor Stravinski acompanyada musicalment pels mateixos compositors.
Després que el seu matrimoni no funcionés i de la mort del seu pare, la soprano va decidir al 1917 traslladar-se a viure a Rubí amb la seva família materna, que vivien a la casa coneguda com Casa Plantada, on actualment s’ubica el Col·legi Balmes. Tot i que va tornar a Barcelona l’any 1928, Mercè Plantada va mantenir relació amb Rubí fins al 1953 i els rubinencs de l’època van comprovar en nombroses ocasions el seu art i l’afecte que la cantant tenia cap a la nostra ciutat.
Així va actuar en diferents espais culturals de l’època i especialment recordada va ser la seva interpretació de Carmen de Bizet durant l’acte d’inauguració del Casino. Durant la seva estada a la nostra ciutat, la soprano va fer créixer la cultura musical a Rubí i va impulsar la festa de Santa Cecília.
L’any 1968 va rebre un homenatge de reconeixement de la població de Rubí, dins del marc del Casal Parroquial.
La mostra en homenatge a la cantant, que es pot visitar fins al 31 de gener, inclou diversos panells amb la seva biografia, així com documents de l’època com programes de mà de les seves actuacions, També es poden sentir algunes de les cançons de la cantant, que va obtenir èxit internacional.
L’exposició ha estat produïda i organitzada pel Museu Municipal Castell i ha comptat amb la col·laboració de l’historiador rubinenc Eduard Puigventós, així com de diferents arxius com l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Arxiu del Liceu, el de l’Institut del Teatre, el de La Vanguardia, entre d’altres.