Cristina Carrasco
El Ministeri de l’Interior ha publicat el Balanç de Criminalitat del primer semestre d’aquest any en ciutats més grans de 20.000 habitants, realitzat a partir de dades facilitades per Policia Nacional, Guardia Civil, Mossos d’Esquadra i Policia Local. En el cas de Rubí, els delictes convencionals a la ciutat han baixat lleugerament, un 6%, però la cibercriminalitat, és a dir, els delictes comesos en l’àmbit digital o internet, s’han disparat, registrant un increment del 46,8% respecte al mateix període de l’any passat.
En termes globals, entre els mesos de gener i juny de 2024, s’han denunciat a Rubí 1.892 delictes, dels quals 1.525 han estat de tipus convencional i 367 realitzats a través d’internet.
Furts i robatoris a domicilis o establiments, delictes més recurrents
Entre els delictes convencionals més nombrosos, destaquen els furts, amb 392 denúncies. Aquests s’han incrementat en el primer semestre de l’any un 6,2%, ja que en el mateix període de l’any passat se’n van registrar 369.
Pel que fa als robatoris amb força a establiments i altres instal·lacions, s’han registrat 133, nou menys que al mateix període de l’any passat, mentre que els robatoris amb força a domicilis s’han incrementat lleugerament passant dels 37 de l’any passat als 43 d’enguany.
L’informe de criminalitat a la ciutat durant el primer semestre del 2024 també recull que s’han registrat 65 robatoris amb violència i intimidació, la mateixa dada que el 2023.
També s’han detectat dues temptatives d’homicidi, una menys que l’any passat i han baixat les violacions amb penetració, ja que se n’han denunciat quatre davant les 10 registrades en el mateix període de l’any passat. A més, s’han produït 12 delictes contra la llibertat sexual, tres menys que el 2023.
Respecte a altres delictes convencionals, se n’han denunciat 37 sostraccions de vehicles, davant les 46 del 2023, i s’han registrat 8 delictes de tràfic de drogues, un menys que l’any passat.
L’increment de la ciberdelinqüència
Els ciberdelictes s’han disparat arreu del món. A l’estat espanyol, van incrementar-se en un 25% en 2023 i ja representaven una cinquena part de totes les infraccions penals comeses durant aquell any. I aquest 2024 la tendència continua a l’alça.
Els rubinencs no són una excepció i també hi ha qui ha estat víctima d’un ciberdelicte o una estafa per internet. Concretament, durant els sis primers mesos de l’any es van denunciar a la ciutat 367 delictes comesos a través de l’àmbit digital o internet. Aquesta xifra suposa un increment del 46,8% respecte al mateix període de l’any passat, quan se’n van registrar 250. Majoritàriament, es tracta d’estafes informàtiques (359), però també hi ha altres tipus de ciberdelictes (8).
Les estafes informàtiques busquen obtenir un benefici econòmic mitjançant un engany informàtic. S’inclouen aquí les pràctiques de phishing o carding, consistents a robar dades personals i bancàries mitjançant enllaços enganyosos enviats per Internet, via correu o SMS, o copiant targetes bancàries, respectivament.
Altres ciberdelictes serien per exemple la publicació d’informació personal sensible sense consentiment per fer mal a la víctima o el ciberassetjament que implica l’ús de plataformes digitals per amenaçar, intimidar o assetjar altres persones.