La plaça del Doctor Guardiet ha estat l’epicentre aquest cap de setmana dels Tocs de Sant Roc, nom amb el qual ha estat rebatejada la Festa Major Petita de Sant Roc. Unes festes que han canviat també de data (del primer al tercer cap de setmana de setembre), però que continuen amb el protagonisme habitual de les entitats locals de cultura tradicional i popular catalana.
La programació va donar el tret de sortida el divendres 16 al vespre amb un berenar de pa amb oli i sucre al Celler, seguit de la 10a Trobada de Bèsties de Foc, una rua itinerant de les Colles de Diables de la ciutat (Diables de la Riera, Diables de Rubí i Rubeo Diablorum) i d’altres ciutats convidades, a més de l’entitat d’animació Les Anades d’Olla i el seu Bòjum.
Com a principal novetat, la colla de Diables de la Riera va presentar la seva nova bèstia, una cuca de foc anomenadaIbur (‘Rubí’ a la inversa), amb el tret característic d’uns ulls que canvien contínuament de color. L’activitat va finalitzar amb el bateig de l’Ibur, apadrinada per la Colla de Diables de Rubí, a la plaça del Doctor Guardiet. Divendres es va tancar amb un sopar popular a l’aire lliure i el concert de La Coixinera, grup de folk rock català, a la mateixa plaça.
Dissabte va ser el plat fort de les festes, amb activitats des del matí fins passada la mitjanit. El dia va començar amb tallers i jocs infantils, visites guiades al campanar de l’església de Sant Pere i al Museu Etnogràfic Vallhonrat, seguit d’un vermut musical i una guerra d’aigua amb el Bòjum al migdia. A més, durant el cap de setmana va tenir lloc la Fira del Vermut i el mercat de productes artesans i de proximitat.
Al vespre, després de la tradicional missa de Sant Roc, totes les entitats de cultura popular catalana van participar als Tocs de Sant Roc, amb les actuacions dels gegantons Laia, Galderic i Orelletes; dues sardanes de la mà de Foment de la Sardana; l’Esbart Dansaire de Rubí; la Colla de Diables de Rubí amb l’Ibur; els Castellers de Rubí; la Colla de Diables Rubeo Diablorum; l’espectacle de foc amb el Bòjum de Les Anades d’olla i els Gegants de Rubí amb el Roc i la Paula.
Ja de nit, el públic va gaudir dels Versots, discursos satírics sobre l’actualitat de la ciutat amb rima, a càrrec de les colles de Diables de la Riera, Rubeo Diablorum i Diables de Rubí. Les entitats locals van criticar amb força l’equip de govern, els grups d’oposició de l’Ajuntament i van reclamar més presència de la cultura popular i tradicional catalana a les activitats de lleure de la ciutat. Tot seguit, els espectacles de foc van seguir amb la tenebrosa i remarcable actuació dansada de Les Bruixes d’Arrel. Aquests actes van comptar amb la presentació a càrrec de tres actrius del Casal Popular. La nit de dissabte va continuar amb un sopar popular i la sessió dels DJ del Va Parir Tour de Ràdio Flaixbac, que van fer ballar els rubinencs al ritme dels èxits musicals comercials.
Diumenge 18 s’ha celebrat la Tronada de Sant Roc amb pirotècnia a primera hora del matí; seguida de la V Trobada d’Imatgeria Local i de Gegants Històrics a la plaça Onze de Setembre amb les entitats locals de gegants i les AFA de Ca n’Alzamora, 25 de Setembre i Les Anades d’Olla; una visita guiada al Celler; la Ballada dels entremesos i de la imatgeria local i ball de nans de Sant Roc i un vermut musical amb piano i negronis. A la tarda, les activitats han finalitzat amb l’actuació de l’espectacle ‘Peyu, l’home orquestra al Casal Popular, la Tabalada de Sant Roc amb els Tronats del Tabal i altres grups de percussió convidats, un correfoc infantil i un concert d’havaneres a càrrec de Mar Endins.