La Festa Major Petita de Sant Roc canvia aquest any de data i de nom. Les dates triades per celebrar aquesta festa popular, que s’ha rebatejat com a Tocs de Sant Roc, són el 16, 17 i 18 de setembre, segons ha pogut saber Diari de Rubí.
La decisió es va prendre per majoria a la Taula de Cultura Popular i Tradicional a principis d’any amb l’objectiu d’augmentar la participació ciutadana, celebrant-ho en unes dates en què gairebé tots els rubinencs han tornat de les vacances. Tot i que l’Ajuntament encara no ha comunicat oficialment la nova data ni ha fet pública la programació, aquesta serà molt similar a les festes de Sant Roc anteriors, amb algunes excepcions. Per exemple, no hi ha programada l’audició de sardanes, perquè l’entitat organitzadora, el Foment de la Sardana, ja havia contractat la cobla amb antelació pel 4 de setembre i no ha pogut reprogramar-la. També el 4 de setembre era el dia que s’havia de celebrar la Trobada Gegantera, que finalment ha quedat ajornada fins al 2023, segons ha explicat la Colla de Gegants de Rubí.
Pel que fa a la resta d’activitats habituals de Sant Roc, estan previstos els típics Versots, la Trobada de Bèsties del Foc, les visites al campanar, el sopar popular o les havaneres, entre altres. A més, el Casal Popular acollirà la representació de l’espectacle ‘Peyu, l’home orquestra’ el 18 de setembre.
Sant Roc, un vot de poble per la pesta
Com en molts altres municipis catalans, la devoció per Sant Roc té el seu origen en els brots de pesta que hi va haver a Catalunya entre els segles XV i XVII. Molts municipis van fer un vot de poble pregant al sant, famós per guarir malalts, perquè els deslliurés de la pesta. Per això es va començar a celebrar una festa en el seu honor a Rubí coincidint amb el 16 d’agost, dia de Sant Roc.
Més tard, la festivitat va estar impulsada per la Germandat de Sant Roc, que va decidir desplaçar la festa a l’últim cap de setmana d’agost. La decisió es va prendre per tal de donar temps als pagesos a acabar la collita, ja que en aquella època, a més de segar, havien de trillar i recollir les garbes de palla de l’era. Com Rubí era un municipi principalment agrícola, el darrer cap de setmana d’agost era ideal per fer la celebració, ja que les feines relacionades amb la sega del blat ja havien finalitzat, però encara no havia començat la verema.
Durant molts anys, sobretot arran de la Guerra Civil, la festa va patir un declivi, tot i que es va continuar celebrant amb una vetllada el darrer diumenge d’agost. A finals dels anys 90, es va i reimpulsar la celebració i des d’aleshores s’ha celebrat pràcticament cada any durant el primer cap de setmana de setembre, coincidint amb el final de les vacances d’agost.