La Fira de la Terra dona el tret de sortida aquest dissabte a la programació del Dia de la Terra
De 10 a 14 h, a l’av. Barcelona i a les places Pearson i Nova Estació hi haurà mercats, tallers, danses, llibres, activitats de natura i artesania
Redacció
Redacció
La Fira de la Terra, que se celebrarà aquest dissabte entre les 10 i les 14 h a l’av. Barcelona i a les places de Pearson i de la Nova Estació, encetarà una setmana plena d’activitats per commemorar la 10a edició del Dia de la Terra. Fins al diumenge 28 d’abril, l’Ajuntament, amb la col·laboració d’entitats i ciutadania, ha organitzat prop d’una seixantena de propostes lúdiques i de conscienciació ambiental.
El dilluns 22 d’abril és el Dia de la Terra i Rubí ho celebrarà el dissabte previ amb una gran fira. Com és habitual, la cita comptarà amb el tradicional mercat i les seves activitats per a tots els públics:
La Biblioteca Mestre Martí Tauler oferirà el Racó de llibres de natura, un espai chill-out dedicat al medi ambient per als amants de la lectura.
L’Escola Pau Casals proposarà a la ciutadania conèixer com són les abelles, com viuen, per què són importants i quins perills les amenacen a través d’un mural i un codi QR, gràcies a una activitat titulada Abelles amigues.
També s’han organitzat tallers de reciclatge de la mà de l’Associació cultural Sant Galderic de Rubí. Es faran diferents manualitats de reciclatge amb gran diversitat de materials (ampolles i taps de plàstic, CD’s, roba, taps de suro…) per donar una segona vida a aquests materials. Es crearan jocs de taula, hivernacles, testos per plantar diferents tipus de plantes, imants per la nevera i molt més.
L’entitat també oferirà un taller de punts de llibres: amb farina, aigua i molta imaginació, es crearan dissenys propis utilitzant materials com paper reciclat i figures de papiroflèxia.
El Joc de l’Aigua és un joc dissenyat per Enginyeria Sense Fronteres amb diverses comunitats rurals de Francisco d’Orellana (Equador). L’objectiu del taller i del joc és aprendre sobre els diversos usos de l’aigua i reflexionar sobre la importància de l’aigua a la nostra vida, i com aquest bé tan valuós per a l’ésser humà es pot veure amenaçat per la contaminació o el canvi climàtic.
Durant la fira, APDIR mostrarà l’activitat del projecte de reciclatge d’oli de Rubiclak.
La Societat Sant Antoni Abat convidarà la ciutadania a fer-se una instantània amb el “Guapu”, l’emblemàtic cavall de cartró a l’estil dels antics traginers.
Les persones assistents també podran conèixer el projecte Llegim el riu, per descobrir més sobre l’entorn natural que ens envolta i tot de curiositats sobre els “bitxets” que viuen a la riera.
De la terra al cabàs sense envàs és una proposta de la Cooperativa de consum conscient TocaTerra. Quan la fruita i verdura és de proximitat i tenim relació directa amb el pagès que la conrea és fàcil fer servir mitjans de transport en envasos reutilitzables, que ens fan lliures dels embolcalls d’un sol ús. Si a més la fruita és ecològica, tant la terra com nosaltres en sortim beneficiats.
Durant la fira també hi haurà l’oportunitat de participar a La catifa natural, una obra d’art comunitària al carrer feta amb elements naturals.
El Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental plantejarà La ciutat dels residus, una activitat en el marc de la qual es construirà una ciutat única, explorant el concepte de residus en entorns com l’escola, la casa, la cafeteria… L’objectiu és descobrir quins residus es generen en cada espai, on s’han de dipositar i com poden convertir-se en productes nous mitjançant el reciclatge.
La Trocalleria també serà present a la fira. La ciutadania podrà intercanviar objectes que ja no necessita, però que es troben en bon estat, per altres que han donat altres persones. A la Trocalleria hi ha de tot: roba, llibres, objectes per a la llar i moltes joguines per intercanviar.
El Mercat de la fira és una exposició i venda de productes agrícoles de la ciutat, amb productes ecològics, hortícoles i plantes del viver de la Finca Font del Ferro. Hi participen l’Associació cultural Sant Galderic de Rubí, Bancells Borràs, Biopompas, Casa da Fabi, Finca Font del Ferro, La Bona Fruita, Més que té, Mor Wines i Natur Salut.
També hi haurà Mercat d’artesania local amb la col·laboració de l’Associació cultural Sant Galderic, que ofereix productes d’elaboració artesanal amb materials de proximitat, matèries primeres naturals (cotó, llana, cera d’abelles, argila, fusta, pedra…) i d’altres materials reciclats. Una oportunitat per conèixer tècniques artesanals, de reutilització de materials i adquirir productes d’ús quotidià de gran qualitat i creativitat.
Els rubinencs i les rubinques també podran conèixer el projecte Més arrels de la masia Can Balasch.
Si es disposa d’hort o jardí, es podrà portar una bossa a la fira i recollir compost, un adob natural per les plantes, que és el resultat de la transformació de les restes orgàniques que llencem al contenidor marró. Perquè A Rubí, fem compost!
L’Esbart dansaire de Rubí tornarà a impartir Ballem!, un taller de danses en el qual els i les participants es divertiran tot ballant i movent el cos al ritme de la música d’arrel catalana.
L’aigua és un bé escàs i cada gota compta! Per això, AGBAR proposarà jocs i manualitats per veure com petits gestos quotidians poden suposar molt. I és que, en estat de sequera, és important fer un ús responsable de l’aigua.
I l’equip de medi natural ajudarà a qui ho vulgui a construir un hotel d’insectes a casa, un refugi per a diverses espècies d’insectes i aràcnids, que són els responsables de pol·linitzar les flors i controlar les plagues.
La programació del Dia de la Terra s’allargarà fins al 28 d’abril.
Fem servir cookies per assegurar que et donem la millor experiència al nostre web. Si continues fent servir aquest lloc, assumirem que estàs d'acord amb això. Acceptar