Art, pagesia, artesania i molta cultura popular. Aquests van ser els ingredients de la 20a edició de la Fira de Sant Galderic, que una vegada més es va convertir en un èxit, tant per les múltiples i diverses activitats que es van fer com pel nombrós públic que hi va participar. “La valoració és positiva, en general tot va anar bé i estem contents”, afirma Magda Batlles, presidenta de l’Associació Sant Galderic, entitat organitzadora de la Fira.
La fira de la pagesia i la fira de l’art i l’artesania van omplir el centre de la ciutat dissabte amb diverses parades on s’hi podia trobar gairebé de tot. Des de formatges i embotits, passant per la bijuteria, els complements, peces de decoració, joguines de fusta, etc. Les dues fires van ser molt concorregudes durant tot el dia però a més d’aquestes dues propostes clàssiques ja fa anys que la Fira de Sant Galderic es complementa amb la fira Retro Clàssic i les trobades de Col·leccionistes de Plaques de Cava i de puntaires. Fires i trobades van aplegar milers d’assistents al centre al llarg del dia, principalment públic rubinenc però també d’altres ciutats atrets per alguna de les propostes programades.
La 11a fira Retro Clàssic va ubicar-se a la plaça Salvador Allende i a més de mostrar vehicles antics i d’època també proposava un mercat de compravenda de diverses peces mecàniques. Pel que fa a la trobada de Col·leccionistes de Plaques de Cava es va ubicar a la plaça Doctor Guardiet al matí, i es va complementar amb animació al carrer, tallers, un cercavila i un espectacle infantil. Al migdia, es va donar el premi del 13è concurs de Plaques de Cava 2014. També a la plaça Doctor Guardiet va tenir lloc el 20è concurs de Pintura Daniel Bas.
Ja a la tarda, en aquest espai es va realitzar la 20a trobada de Puntaires de Rubí, molt participativa. Durant la jornada, va tenir lloc un munt d’activitats complementàries: gegants, xocolatada, danses, música, sardanes, sortejos, etc. Per acabar, a la nit es va fer una botifarrada popular amb 450 persones i amb el concert de Malaka Quartet, a més d’actuacions musicals al voltant del 20è aniversari de la fira i de l’Associació Sant Galderic. L’única nota negativa que va voler ressaltar la presidenta de l’entitat és la falta de civisme d’alguns dels participants a la botifarrada: “Nosaltres som els organitzadors, però no poden anar recollint tota l’estona els residus que la gent deixa a la taula quan acaba de menjar… per això es van ubicar uns contenidors específics, és un acte popular, tots hem de col·laborar”.
Més enllà d’aquestes petites inconveniències i del retràs en el muntatge del so, tot va anar rodó i activitats com la ‘De tapes per la fira’, que arribava enguany a la tercera edició, va ser un gran èxit: “Hi havia el doble de restaurants que participaven, 27 establiments, i si en algun lloc es va acabar la tapa, van improvisar i oferien altres coses”, explica Batlles. Molts van ser els rubinencs que, en família o amb amics, van sortir de tapes dijous i divendres a la tarda i durant tot el dissabte. En general, les propostes culinàries dels bars i restaurants, la majoria del centre, però també dels barris, van tenir una molt bona acceptació. A més, durant el dia es van recollir 1.481 kg d\’aliments a través del 2n Recapte d\’Aliments, que han anat a parar a la Taula d\’Entitats per la Inclusió Social a Rubí.
El Museu Etnogràfic Vallhonrat, que va fer jornades de portes obertes coincidint amb la fira, va ser visitat per una quarantena de persones que van poder conèixer les col·leccions de les cinc sales del museu i la col·lecció de l’Àngel del cristall.
Després de la Fira de Sant Galderic, l’entitat continua amb la celebració dels 20 anys, principalment amb les quatre exposicions, que continuen obertes: ‘Tal com jo ho he vist. Josep Maria Roset’, a l’Aulta Cultural; ‘La història del comerç local’, al Castell de Rubí, on també es pot visitar les obres participants al 13è Concurs de plaques de cava 2014, i ‘L’antic transport de sang. Mostra de carros de mercaderies i viatgers’, al Celler. A més, el proper dijous 30 d’octubre a les 20 hores es farà una visita guiada per la mostra del Castell de Rubí sobre el comerç local, a càrrec de Lluís Garcia, mestre i estudiós local.