La Fundació Clariana ha iniciat Fil@fil, un nou projecte d’inserció sociolaboral per a persones en risc d’exclusió. Fil@fil és, per una banda, una botiga que ofereix arranjaments de roba a la ciutadania i confecció a mida per encàrrec i, alhora, és una aula formativa de costura.
La botiga Fil@fil ofereix formació a persones en risc d’exclusió perquè aprenguin l’ofici de costurera, d’aquesta manera es reciclen perfils professionals i es recuperen oficis tradicionals en desús. Rocío Jiménez, insertora laboral del projecte, explica que l’objectiu final de la formació és la inserció en el mercat laboral i el foment de l’autoocupació i l’emprenedoria. A més, Jiménez assenyala que l’aula formativa està oberta a tothom, independentment de si arriben a través de Serveis Socials o per alguna altra entitat o via.
Fil@fil ofereix tres nivells de formació en un curs d’octubre a juny i dos tipus de tallers, de cosir i de patchwork. Les màquines de cosir de l’establiment són de moment cedides o donades per ciutadans particulars, però properament es podran comprar màquines noves a través d’una subvenció de la Fundació La Caixa. De moment, ja hi ha 16 persones apuntades i encara en queden places. A més, si hi ha més demanda s’obriran més tallers. Manoli Molina, tècnica de la Fundació Clariana, assenyala que la idea és que el projecte sigui autosostenible i a mig o llarg termini s’autofinanciï amb els arranjaments de roba i la confecció de vestits per encàrrec.
Fil@fil s’emmarca en el conveni de coŀlaboració que la Fundació Clariana té amb l’Ajuntament de Rubí per aquest exercici que ascendeix a 30.000 euros.
La botiga de Fil@fil, situada a la plaça Ernest Lluch, en la confluència entre els carrers Juan Ramon Jiménez i Joan Maragall, ja està oberta.