La Fundació Jaume Bofill ha posat el projecte ‘Capgirem l’escola Schola’, promogut per la comunitat educativa d’aquest centre rubinenc, com a exemple de bona feina per repensar els espais exteriors de l’escola amb la intenció que s’incorporin a l’aprenentatge dels seus alumnes. Des de la fundació, feliciten l’Schola “per la seva implicació i la seva excel·lent feina”.
La iniciativa es va presentar a la convocatòria ‘Hack the School’ de la Fundació Jaume Bofill i tot i que el centre educatiu no va ser seleccionat, l’escola va decidir tirar-la endavant i per fer-ho ha comptat amb l’assessorament dels professionals de la fundació.
El projecte es va posar en marxa al desembre i, en aquests mesos, tota la comunitat educativa ha reflexionat sobre el paper del pati en la dinàmica de joc, com a espai de convivència i relació i en l’aprenentatge. Entre les prioritats, es van assenyalar l’adequació d’espais d’ombres, espais més acollidors amb propostes com el bibliopati o la instal•lació d’elements per seure i espais propers a la natura, amb la creació d’un hort i la plantació de plantes i arbres en testos i jardineres.
La primera fase del projecte ha finalitzat amb dos grans resultats. Per una banda, l’execució del ‘Brico dia’, que va consistir a plasmar a terra els espais de joc que havien dissenyat els alumnes, decorar les tanques i pintar les escales d’accés al pati d’infantil.
D’altra banda, es va portar a terme la prova pilot de l’obertura de patis internivell. Aquesta experiència va ser molt positiva perquè va permetre que alumnes de diferents cicles juguessin plegats.
El projecte té una duració de 4 anys i per al proper curs ja volen omplir de plantes els patis i aconseguir que hi hagi més zones d’ombra. Altres propostes de futur són crear espais amb gespa artificial, crear un hort, instal•lar un rocòdrom i millorar les joguines.