Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR) ha denunciat que la Generalitat de Catalunya ha acceptat l’ampliació de la tipologia de residus que es poden abocar a Can Carreras, a través de modificacions no substancials de la llicència ambiental sol·licitades per TMA Grupo Sánchez. Segons ACR, al juliol del 2013, el gestor de l’abocador, FSM Vertispania, va aconseguir l’autorització per acollir al dipòsit més d’una cinquantena de residus de diverses categories, entre els quals hi ha sanitaris.
Abans, al setembre del 2012, regidors d’Alternativa van denunciar la troballa de residus sanitaris a l’abocador durant una inspecció sorpresa de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). En la visita es van trobar xeringues, bates de quiròfan, mostres de sang i vials, residus tots ells considerats de risc. Mesos després, l’empresa va demanar el permís per rebre aquests residus. Una autorització que, segons ACR, va ser concedit, tot i que no va transcendir als mitjans de comunicació, ja que al tractar-se d’una modificació no substancial no es va exposar de forma pública i no es van poder presentar al·legacions. “És una política de fets consumats, es detecta una activitat clandestina i si es denuncia es legalitza per tapar les escletxes”, acusa Rafael Bosch, portaveu de la formació.
Alternativa considera que aquests nous residus que pot albergar des del 2013 Can Carreras suposen una ampliació. De fet, al mateix any, també en una modificació no substancial es va ampliar la capacitat de Can Carreras en 24.950 tones per ‘motius paisatgístics’. “El canvi és un criteri interpretatiu que permet a les empreses que gestionen residus fer el que els hi dóna la gana, sobretot quan estan assessorats per bons advocats, com és el cas”, apunten des de la formació.
Alternativa creu que el director de l’Agència de Residus va mentir quan va venir a Rubí el passat juliol i va afirmar, en relació als residus sanitaris trobats a Can Carreras, que a l’abocador “entra el que toca”. En aquest sentit, assenyala que al 2012 l’empresa no tenia cap permís per rebre aquests tipus de residus.
A més, els residus sanitaris que es van trobar a Can Carreras durant aquella inspecció serien també il·legals a dia d’avui, ja que formen part del grup III (sang i hemoderivats líquids, agulles, vacunes vives atenuades i cultius) i abans de ser dipositats en un abocador han de passar per un procés d’esterilització, conegut com a ‘autoclau’. Només després de passar per aquest procés poden ser tractats com a residus no perillosos. En aquest sentit, Alternativa sospita que la planta de bioresidus que té a Terrassa l’empresa TMA Grupo Sánchez, vinculada a l’empresa FSM Vertispania, el gestor de Can Carreras, no tenia prou capacitat per gestionar tots els residus sanitaris que rebia des que va obrir al 2011.
De fet, ACR ha mostrat la seva indignació perquè recentment la Generalitat ha modificat substancialment aquesta planta, ampliant-ne la capacitat per tractar residus sanitaris del grup III i del grup IV (medicaments caducats, residus d’aparells elèctrics, residus citotòxics i citostàtics). Aquests darrers residus necessiten un tractament molt específic que acaba amb un procés d’incineració. Alternativa sospita que alguns d’aquests residus han entrat a l’abocador de Can Carreras sense passar per la planta de Terrassa. “Alguns dels residus que entren han estat tractats però altres no”, assegura Montse Rousse, de la plataforma Rubí Sense Abocadors.