Sota el nom ‘El barri de Ca n’Oriol. Una història oral’, s’acaba de presentar un llibre que recull la història d’aquest popular barri rubinenc, editat per l’Ajuntament. A través d’entrevistes a diversos veïns i fotografies, la publicació dóna a conèixer la forta personalitat d’aquesta zona de la ciutat, determinada pels anys de reivindicació veïnal, la solidaritat entre els seus habitats i el seu profund sentiment de pertinença.
El projecte ha estat coordinat per Carles Mercader, qui també s’ha encarregat de realitzar les entrevistes juntament amb Betlem Cañizar. La publicació també ha comptat amb la col·laboració de la periodista Alba Huerga i l’historiador Eduard Puigventós. Les fotografies han estat cedides per l’Arxiu Roset, el Fons de Can Xercavins i l’Arxiu Municipal de Rubí.
La plaça de Ca n’Oriol va ser el lloc escollit per la presentació del llibre, en el marc d’una festa ciutadana que va aplegar uns 150 veïns i veïnes i autoritats locals, encapçalats per l’alcaldessa, Ana M. Martínez. La màxima responsable municipal es va referir a Ca n’Oriol, el barri on resideix, com “un exemple d’unió i reivindicació” i va apel•lar a la necessitat de treballar plegats per millorar la zona.
L’acte es va iniciar amb música de la mà del grup local The Ewan’s, al qual va seguir un breu parlament a càrrec de Francisco Aranda i Alba Huerga, en representació de les persones més grans i més joves del barri, respectivament. Tots dos van referir-se a les seves vivències a Ca n’Oriol i van exposar algunes reivindicacions.
Tot seguit, un vídeo va mostrar imatges del barri i entrevistes al veïnat amb records emotius i interessants. Testimonis que recorden com el barri ha crescut sense perdre la seva essència, fent un homenatge també a les famílies que s’han unit per millorar-lo, per reivindicar-ne millores i que amb il·lusió i pas ferm, han treballat perquè la vida del veïnat fos més agradable.
Per tancar la presentació, l’alcaldessa, Ana M. Martínez, va lliurar un exemplar als representants de les tres associacions veïnals del barri: M. Carmen Alarcon, de l’Associació de Veïns de Ca n’Oriol; Antonio Sánchez, de l’Associació El Portal de Ca n’Oriol, i Martirio Martínez, de l’entitat Rubí 128.
‘El barri de Ca n’Oriol. Una història oral’ es pot trobar de forma gratuïta a l’Associació de Veïns El Portal de Ca n’Oriol (c. Nostra Señora de Lurdes, 86) de 15.30 a 19.30 hores; a l’entitat Rubí 128 (pg. Barcelona, s/n) de 17 a 19 hores; i a l’Associació de Veïns de Ca n’Oriol (c. Sòria, 5) de 18 a 20 hores.