Desenes de rubinencs i rubinenques van participar en la jornada solidària \’Welcome Refugees, vides que importen\’ celebrada el passat dissabte al CRAC, un esdeveniment que tenia l\’objectiu de conscienciar sobre les dificultats vitals de les persones refugiades a Europa i les que viuen a països en conflicte.
L\’esdeveniment, organitzat per Rubí Acull, la representant de l\’entitat Alba Garcia, el CRAC i La SoniK, va comptar amb una xerrada i diversos concerts. L\’organització va recaptar 400 euros gràcies a un sistema de taquilla inversa que es destinaran al Ramadan Kareem, iniciativa impulsada per una integrant de Rubí Acull per tal de cobrir les necessitats bàsiques alimentàries dels habitants d\’un camp de refugiats a Grècia.
La jornada va començar a les 18 h amb una conferència protagonitzada per diversos convidats: un refugiat sirià resident a Catalunya, membres de les ONGs Human Appeal i Tijeras solidarias i un voluntari d\’un camp de refugiats a Grècia. El primer a parlar va ser Obada Seraj Alddin, un jove refugiat sirià que va explicar com viu la població del seu país d\’origen enmig del conflicte bèl·lic iniciat al març 2011 i que porta ja més de 7 anys. El jove, resident a Catalunya des de fa uns mesos, va narrar la seva pròpia experiència de fugida cap a Europa travessant la frontera entre Síria i Turquia. Obada va afirmar que una de les primeres dificultats amb les quals es troben els refugiats que arriben a Catalunya és la necessitat d\’aprendre dues llengües alhora, el català i el castellà. Els sol·licitants d\’asil troben molt complex trobar feina en un país desconegut i han d\’esperar 6 mesos per saber si obtenen el permís de residència a Espanya.
Una altra de les participants va ser, Leila Errebai, membre de l\’ONG Human Appeal. L\’organització humanitària té 27 anys de trajectòria en l\’ajuda al desenvolupament i la lluita contra la pobresa. En l\’àmbit local, Human Appeal Catalunya només compta amb tres treballadors, que col·laboren amb els equips de Madrid i València en petits projectes. Un d\’ells és un projecte d\’abastiment alimentari centralitzat a Antaquia, població turca a prop de la frontera amb Síria, amb la compra de 1.000 tones de farina mensuals que es distribueixen a nombrosos forns de pa de Síria gràcies als quals s\’alimenten unes 5.000 persones.
Errebai va explicar com la seva entitat recapta fons a través de la promoció de les seves campanyes a les xarxes socials i amb l\’organització de concerts i xerrades solidàries. Laura Pagès, de l\’entitat sense afany de lucre Tijeras Solidarias, va descriure com estilistes i perruquers es van unir per atendre a homes, dones i infants que viuen a camps de refugiats i squats a Grècia. La seva acció consisteix a tallar i pentinar els cabells i facilitar productes d\’higiene personal.
Per últim, també va intervenir a la jornada Oriol Bravo, voluntari a camps de refugiats d\’Atenes. El jove va explicar com la majoria cerquen l\’ajuda de màfies i han de dedicar-se a activitats il·legals com el tràfic de drogues per pagar-se un passaport. D\’altra banda, Bravo va descriure diferents formes de vida dels refugiats: els campaments i els squats. Els squats són edificis buits com hotels o escoles ocupats per grups de refugiats gràcies a l\’acció d\’ONGs. Ell va fer de voluntari a un camp de refugiats d\’Atenes, una experiència que el va canviar com a persona. \”L\’únic que podíem fer nosaltres és entretenir a la gent, fer partits de vòlei amb els infants o impartir cursos d\’anglès\” – va afirmar Bravo.
A partir de les 22 h la música va ser la protagonista, amb quatre hores de concerts de la mà de les bandes Hariatz, Blue Birds, Chapaos a la Nueva, Tremenda Muela i La SoniK DJs. A més, al local del CRAC es va instal·lar un punt de venda de polseres, banderoles i calendaris vinculats al món dels refugiats per tal de recaptar diners.