L’Ajuntament ha analitzat la qualitat de l’aire d’una quinzena d’escoles de Rubí a dins de les aules i el seu entorn per poder tenir una radiografia de com afecta la contaminació atmosfèrica a les escoles. Els infants són especialment vulnerables als agents contaminants perquè el seu sistema immunitari encara s’està desenvolupant i precisament els centres educatius és un lloc on passen moltes hores. L’anàlisi de l’aire s’ha fet registrant únicament la concentració de diòxid de nitrogen (NO2).
De les 16 escoles analitzades, només una registra a l’interior nivells elevats de contaminació: és l’escola Joan Maragall. Concretament, la qualificació de l’aire a l’interior del centre és regular, superior als 20µg/m3, i de mitjana a tot l’entorn és pobre, amb alguns punts que superen els llindars marcats per l’OMS de 40µg/m3. Aquest és el centre educatiu que registra més contaminació atmosfèrica, l’origen de la qual és principalment el trànsit de vehicles al camí d’Ullastrell.
La resta d’escoles tenen una bona o molt bona qualitat de l’aire al seu interior, però quan ens fixem en els valors a l’exterior, n’hi ha alguns que no tenen un entorn saludable. Es tracta del Teresa Altet, el 25 de Setembre i el Maria Montessori, amb una qualitat regular. Es dona la circumstància que a la Torre de la Llebre la qualitat de l’aire a l’interior és molt bona, però a l’exterior és regular, amb algun punt proper que supera els 30 µg/m3. En tots els casos, els elements contaminants provenen del trànsit que hi ha en els carrers o vies properes.
Pel que fa als centres educatius amb una millor qualitat de l’aire, cal destacar que el JV Foix, situat enmig del bosc, té una molt bona qualitat de l’aire a l’interior i al seu entorn i que el Duc de Montblanc, el Regina Carmeli i el Ramon Llull tenen una molt bona qualitat de l’aire a l’interior.
La mitjana de concentració de NO2 de registrada en els 180 punts de mesurament és de 19 µg/m3, el que significa que la qualitat de l’aire és bona en el seu conjunt, però s’apropa al regular.
Els alumes podran fer propostes per millorar l’aire
El mesurament d’aquests contaminants s’ha fet dins del marc del projecte ‘Mesura NO2’ i han estat els alumnes dels centres els que han instal·lat els captadors de diòxid de nitrogen. Després de tres setmanes, els han retirat i han determinat la concentració de diòxid de nitrogen al laboratori. Dels 205 punts instal·lats, s’han pogut obtenir dades de 180 punts.
Un cop analitzades les dades, els estudiants poden decidir canviar algunes pautes de conducta, especialment aquelles relacionades amb la mobilitat per reduir la contaminació als centres educatius. També poden proposar mesures a l’Ajuntament per millorar la qualitat de l’aire. “La contaminació atmosfèrica és una de les principals preocupacions en l’àmbit global, però és a escala local on es poden dur a terme accions concretes per anar-la reduint”, ha explicat el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano.