La plataforma Rubí sense abocadors fa una crida a la ciutadania per tal que participi en la gran manifestació que s’ha convocat per aquest divendres per evitar l’obertura de l’abocador de Can Balasc. L’entitat creu que la mobilització ciutadana és la darrera oportunitat per tal de bloquejar un projecte de dipòsit de residus contra el qual els veïns fa més de dues dècades que lluiten: “El temps s’acaba i l’abocador està a punt d’obrir, hem de reaccionar i mobilitzar-nos perquè les administracions hagin de donar explicacions”, ha dit Jordi Muntan, membre de la plataforma.
A l’abocador de Can Balasc li resten només dos tràmits per poder començar a funcionar. L’autorització ambiental, a la qual la Generalitat ha donat llum verda de forma inicial, i la llicència urbanística, que està en suspensió a l’Ajuntament de Rubí per manca d’uns informes. Si l’empresa aconsegueix aquests dos permisos, ja res impedirà que TMA, qui ha estat gestor de l’abocador de Can Carreras, torni a obrir un nou abocador a la ciutat.
Es tracta d’un projecte que es remunta el 1994, però que ha patit modificacions substancials. Per exemple, en principi havia de ser un abocador d’inerts i acollir 13 tipus de residus, en canvi ara la proposta és d’un dipòsit de no perillosos amb més de 200 tipus diferents de residus. A més, la superfície s’ha multiplicat per tres. Per tots aquests motius, la plataforma continua insistint que la Generalitat ha de demanar un estudi d’impacte ambiental i acusa l’administració catalana de “retorçar la normativa”.
Un altre element que preocupa molt als veïns és la proximitat amb el nucli urbà de la zona del Camí de Campament, la Perla del Vallès, els Avets i Can Serrafossà, on hi ha l’escola Rivo Rubeo: “Estem molt preocupats, això és molt greu perquè un terç dels infants de Rubí estan sota un radi de 2 km d’un abocador i amb el moviment de l’aire a la pràctica tots els infants estaran exposats”, ha explicat Marina Llonch, del Consell Escolar de l’escola Rivo Rubeo. De fet, segons un càlcul que ha fet la mateixa plataforma, el 6,3% de la superfície de Rubí està ocupada per abocadors o extractives.
La plataforma Rubí sense abocadors sempre s’ha mostrat disposada a arribar fins al final per evitar l’obertura del dipòsit controlat de residus, el que significa arribar als tribunals. De fet, segons ha explicat Montse Rousse, una de les persones més actives de l’entitat, és que ja han començat a parlar amb l’advocat i s’estan plantejant una denúncia per prevaricació contra la Generalitat de Catalunya si aquesta, finalment, acaba autoritzant l’obertura de Can Balasc: “Estem valorant acudir al dret penal, perquè volem fer valdre els nostres drets com a ciutadans”. Això podria significar una denúncia penal contra el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.
Recorregut de la manifestació
L’entitat espera que la manifestació contra l’obertura de l’abocador de Can Balasc sigui molt multitudinària, “la més gran feta mai a Rubí”. Per això, a més de demanar a tots els rubinencs la seva participació en la marxa, s’espera l’arribada de municipis que també estan afectats per aquest abocador, com Ullastrell i Castellbisbal i també de moviments vinculats a la Plataforma Ciutadana Residus Zero, en la qual forma part l’entitat rubinenca, on comparteix lluites amb municipis com Montcada i Reixac, Juneda, Cercs o Badalona.
La manifestació arrencarà aquest divendres a les 17.30 h a la rambla de Ferrocarrils de la Generalitat i es farà una marxa lenta fins a la seu de TMA, que està a Sant Cugat, molt a prop del Viena. Es tracta d’un recorregut aproximat de 2 km amb una durada de dues hores.