Rubí compta amb 47.897 vehicles matriculats a la ciutat, segons xifres publicades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Concretament, al municipi hi ha registrats 34.393 turismes, una dada que significa que un de cada dos rubinencs té cotxe (1 cotxe per cada 2,1 habitants). La dada és similar a la d’alguns municipis similars o propers, com ara Castelldefels (2,1), Sabadell (2,2) o Terrassa (2,2), i que s’ajusta a la mitjana catalana que se situa en el 2,2. Pel que fa a la resta de vehicles, hi ha 5.402 motocicletes, 6.618 camions i furgonetes i 187 tractors industrials.
La manca d’un creixement urbanístic planificat i global per al conjunt de la ciutat i l’elevada utilització del transport privat ha comportat un greu problema per a la mobilitat de la ciutat, a més de causar problemes ambientals i de contaminació acústica.
El darrer estudi de mobilitat a la ciutat, que data del 2013, estimava que el 77% dels desplaçaments externs -a altres municipis o provinents d’altres poblacions- es fan en vehicle privat, mentre que només el 19% són amb transport públic.
Pel que fa als desplaçaments interns, el 65% es fan a peu i el 30% en transport privat. Només l’1% dels rubinencs es mou per dins de la ciutat en bicicleta, principalment per la falta de vies adequades per l’ús d’aquest vehicle. Les conseqüències de tot plegat són l’elevat trànsit dels accessos a la ciutat -carretera de Terrassa, carretera de Sabadell i carretera de Sant Cugat- i dels eixos -avinguda de l’Estatut, carretera de Molins, avinguda de l’Electricitat i carrer Vivaldi-. Algunes d’aquestes vies superen els 25.000 vehicles diaris.
Precisament, el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, pendent d’aprovació, aposta per la redefinició de l’avinguda de l’Estatut i la C-1413, amb l’objectiu de reduir la càrrega actual de trànsit i que tinguin caràcter de vies urbanes.
Finalment, cal assenyalar que l’elevat trànsit que suporten algunes vies de la ciutat contribueix a empobrir la qualitat de l’aire a la ciutat i genera contaminació acústica.