El Ple del mes de març ha tingut com a grans protagonistes la mobilitat a la ciutat i els joves, amb diversos punts de l’ordre del dia i mocions relacionades amb aquests dos àmbits. En primer lloc, el plenari ha aprovat amb l’abstenció del govern, format pel PSC i En Comú Podem, una moció que demana limitar i reduir el trànsit de camions en els accessos de l’institut JV Foix i l’escola Joan Maragall. Es tracta d’un text que havia fet arribar als grups la Plataforma per la Pacificació del Camí d’Ullastrell.
En contret el text aprovat demana l’aplicació de mesures per limitar la velocitat de la via a 30 km/h, la instal·lació de càmeres de control de la velocitat i d’accés de vehicles pesant en els accessos est i oest del camí d’Ullastrell, una millora en les voreres i la il·luminació en tot el carrer i la prohibició total del pas de camions pel camí de Can Canyadell, on està l’institut, en horari diürn. Precisament és per aquest darrer punt que el govern de coalició ha decidit no donar el seu suport a la moció, perquè considera que no és possible: “No es pot prometre la lluna i després no fer absolutament res, som més responsables que això. Tots volem millorar la situació del camí d’Ullastrell”, ha explicat el regidor socialista Rafael Güeto. La resta de portaveus dels grups de l’oposició han defensat la necessitat de prendre mesures per fer més segur l’accés als centres eductius i millorar també la línia d’autobús que passa per la zona. L’alcaldessa va signar fa uns dies un decret per prohibir el pas de camions durant la mitja hora d’entrada i sortida de l’institut JV Foix, una altra de les demandes del col·lectiu.
Nova ordenança de mobilitat i ampliació de l’aparcament de Can Fatjó
En el capítol de control, el govern ha portat a aprovació inicial una nova ordenança de mobilitat i l’ampliació de l’aparcament de Can Fatjó. En el primer cas, Rafael Güeto, regidor de Mobilitat, ha explicat que es tracta d’una ordenança que vol “protegir els vianants, amb zones de reserva exclusiva per on no puguin passar bicicletes ni patinets” i limitar la velocitat a tots els carrers del municipi a un màxim de 30 km/h. Amb aquesta ordenança, els carrers Edison i les avingudes de l’Estatut i de l’Electricitat també se sumen a la Zona 30. També es limitarà la velocitat a 20 km/h en algunes vies amb plataforma única i a 10 km/h en les àrees exclusives per a vianants. ERC s’ha abstingut en la votació, ja que considera que la proposta no ha estat prou consensuada i que “cal pensar en la seguretat dels ciclistes i de les persones que van en patinet per fomentar-ne l’ús”, segons ha dit el seu portaveu, Xavier Corbera.
Pel que fa a l’aparcament de Can Fatjó, s’ha aprovat el projecte d’ampliació que el govern local va consensuar amb els veïns després de diverses protestes per la projecció inicial d’habitatge dotacional en aquesta parcel·la. Finalment, es crearan 36 places noves per a cotxes, nou aparcaments per a motos i comptarà amb dos punts de recàrrega elèctrica. Tot plegat tindrà un cost de 189.000 euros. L’AUP ha estat l’únic grup que s’ha abstingut, perquè considera que “no és necessari gastar-se els diners en asfaltar un solar que ja s’està fent servir d’aparcament”, segons ha dit Betlem Cañizar, la seva regidora.
Millorar la salut mental dels joves i impuls de l’oci nocturn
Els joves i les seves dificultats han centrat part del debat del ple, amb diversos projectes i propostes aprovades. L’Ajuntament crearà una subvenció per ajudar els joves i les famílies monoparentals a accedir al mercat de lloguer de l’habitatge. Concretament, els ajuts se centraran en cobrir el pagament de la signatura del contracte de lloguer, que majoritàriament recau en els llogaters. El projecte ha estat aprovat per tots els grups, a excepció de Veïns per Rubí, que considera que “els límits de renda imposats per rebre els ajuts són massa baixos i poques famílies hi podran accedir”, segons ha explicat el seu portaveu, Toni García.
D’altra banda, s’ha aprovat per Junta de Portaveus una moció de l’AUP per crear un espai referent i estable per a l’oci nocturn de la gent jove, amb activitats diversificades durant els caps de setmana de tot l’any. També es proposa crear figures d’acompanyament de l’oci nocturn per tal que aquest sigui segur, igualitari i saludable. Una altra moció que també s’ha aprovat per Junta de Portaveus és la creació d’un val esportiu, impulsada per Ciutadans. Segons ha explicat el seu portaveu, Roberto Martín, la intenció “es dinamitzar el sector esportiu, que ho ha passat malament durant els darrers anys”. El val va dirigit a tota la població adulta i en especial als joves.
I encara relacionat amb el jovent, s’ha aprovat una moció, consensuada entre ERC i Cs, també per Junta de Portaveus, per millorar la salut mental entre els joves. Entre altres propostes, la moció demana que l’Ajuntament creï un Pla de salut mental per a adolescents dins de l’estratègia de promoció de la salut i prevenció del suïcidi, la primera causa de mort no natural entre els joves. D’altra banda, també en l’àmbit sanitari, s’ha aprovat per unanimitat el Pla Local de Salut. Segons ha explicat la regidora socialista Marta Oliva, el document recull l’impacte que ha introduït la pandèmia i se centra en reptes com ara “la prevenció del suïcidi, el benestar de les persones grans o l’atenció dels col·lectius vulnerables”.
La bretxa salarial a l’Ajuntament és del 15%
L’altre pla que s’ha aprovat per unanimitat aquest dijous ha estat el nou Pla d’Igualtat, que pretén acabar amb les desigualtats entre homes i dones en la plantilla municipal. La regidora Betlem Cañizar ha explicat que, segons la diagnosi d’aquest document, a l’Ajuntament hi ha una bretxa salarial del 15% i també ha explicat que hi ha diferències substancials entre els sous dels homes i les dones que fan la mateixa feina, un fet que “està prohibit per la llei”. També ha dit que segons aquest document, que encara no és públic, hi ha hagut 10 casos d’assetjament laboral i un d’assetjament sexual dins de la corporació, però no es recull si les persones autores d’aquests comportaments han estat o no expedientades. El regidor socialista Moisés Rodríguez ha explicat que actualment s’està fent la regularització de la plantilla municipal i que es farà un seguiment sobre el desenvolupament d’aquest pla.
El govern també ha donat compte de l’execució del pressupost del 2021, que ha estat del 78%, i que ha registrat un superàvit de 7 milions d’euros. El 2020, el superàvit va ser d’un milió d’euros i l’execució del 80%. D’altra banda, el plenari ha fet una declaració institucional amb motiu del Dia Mundial contra el Racisme i ha aprovat tres mocions més: una per demanar a la Generalitat el desplegament de la nova llei de millora urbana, social i ambiental als barris; una altra per exigir que els pisos de la SAREB passin a formar part del parc públic d’habitatge i una darrera per donar suport al poble saharaui. Les tres mocions s’han aprovat per unanimitat a excepció de la darrera, on el PSC s’ha abstingut.