Unes 200 persones van participar en la quarta edició del congrés Rubí Brilla, que enguany tenia com a eix central la mobilitat sostenible i que va tenir lloc el divendres a la Biblioteca. Durant el congrés, diferents personalitats especialitzades en aquest àmbit van reflexionar sobre la mobilitat urbana i la necessitat de promoure noves formes de desplaçaments a dins de les ciutats, com per exemple compartir vehicles elèctrics, l\’ús de la bicicleta o restringir el trànsit en els nuclis urbans.
En el marc del congrés, el director general de GeoAtlanter, Jorge Morales, va reflexionar sobre l\’ús racional de l\’energia i va explicar que \”hi ha tanta energia solar que es podrien tenir excedents fins i tot per exportar\”. També va tenir lloc una taula rodona sobre la planificació de la mobilitat urbana a les ciutats, en la qual va participar, entre altres, la regidora de l\’Ajuntament de Pontevedra, Carme da Silva. L\’edil gallega va subratllar que gràcies a la feina feta en els darrers anys, ara al municipi \”el 70% dels desplaçaments que abans es feien en cotxe ara es fan a peu o en bicicleta\”. En el camp de l\’àmbit sanitari va intervenir el cap del programa de Salut Infantil d\’ISGlobal, Jordi Sunyer, que va posar l\’accent en \”la relació directa entre la contaminació de l\’entorn i el desenvolupament del cervell dels infants\”.
Un altre dels temes que va centrar les discussions a través d\’una taula rodona va ser el vehicle elèctric. En aquest cas, a més de senyalar la importància de l\’estalvi energètic per a la sostenibilitat ambiental, els participants en la conversa van destacar que el sector produeix nous llocs de treball. També es va parlar sobre els nous models de mobilitat, posant l\’accent en les xarxes de carrils bici i la necessitat que les ciutats tinguin com a eix central a la ciutadania.
Ja a la tarda, el congrés va tancar amb l\’exposició de casos més pràctics, com ara la prova pilot de bicicletes elèctriques a polígons industrials de Sant Quirze del Vallès o els \’5000 km Electric Experience\’ de la riera de Caldes.
L\’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, que va assistir al congrés, va explicar que \”el vehicle privat és el centre de la mobilitat, però és una centralitat injusta, cara i malmet la nostra salut i la del planeta\”. I va afegir que \”la mobilitat sostenible situa a les persones com a protagonistes de l\’espai públic en un model més just, equitatiu i sa\”.
Fira del vehicle elèctric
En paral·lel al congrés Rubí Brilla, l\’Ajuntament va organitzar una Fira del vehicle elèctric, un vessant més lúdic obert a tota la ciutadania rubinenca i que es va poder visitar el divendres i el dissabte. La proposta va portar a Rubí algunes de les principals marques de vehicles elèctrics i els participants van poder provar turismes, motocicletes, bicicletes, patinets i monocicles. \”La intenció era que les famílies coneguessin les opcions que hi ha al mercat\”, explica el regidor de Desenvolupament Economic, Rafael Güeto, que afegeix que si bé \”és cert que la penetració del cotxe elèctric no és molt elevada, en els darrers dos anys hi ha hagut una pujada important\”. El responsable polític també destaca que, com es va poder comprovar a la fira, hi ha opcions de vehicles elèctrics per a totes les butxaques, sobretot tenint en compte el manteniment del vehicle, l\’estalvi en combustible i el cost de l\’assegurança: \”Un vehicle elèctric és una compra intel·ligent\”.
En la darrera setmana, Rubí, com altres municipis de la circumval·lació de Barcelona, ha viscut un episodi d\’alerta per risc ambiental per l\’elevada presència de partícules contaminants en l\’aire. Per motius com aquest, Rafael Güeto destaca que els vehicles alimentats amb combustibles fòssils tenen un impacte directe en la salut de les persones i, per tant, l\’evolució cap a vehicles elèctrics és necessària per motius \”econòmics, ambientals i de salut\”.