L’emblemàtica companyia La Fura dels Baus té entre mans un projecte tremendament ambiciós, commemorar els 500 anys de la primera volta al món a través d’un espectacle, ‘Sphaera Mundi’, que vol fer arribar a diferents ciutats i ports del planeta a través de la Naumon, un vaixell de càrrega de 60 metres d’eslora que ja ha servit d’escenari per espectacles de la Fura en altres ocasions. La companyia catalana vol que aquesta embarcació sigui més sostenible abans d’iniciar una gira que de moment encara no té data d’inici.
En aquest punt és on entra en joc l’empresa Bound4Blue, amb seu a Rubí, que desenvolupa sistemes de propulsió assistida pel vent per la indústria marítima. Bound4Blue està construint una vela rígida i plegable per a la Naumon, un invent que podria suposar un estalvi del 20% en combustible fòssil: “D’aquesta forma es redueix el consum i l’emissió de CO2, es calcula que tots els vaixells del món emeten entre un 3% i un 4% del CO2 mundial, l’equivalent a les emissions d’Alemanya. A més, cal tenir en compte que el fuel que utilitzen els vaixells és més brut que el dièsel i té molt de sofre.”, explica José Miguel Bermúdez, CEO de la companyia. El prototip es va elaborar a Rubí, però la vela, de 20 metres d’altura, s’està elaborant a la filial de Santander i es preveu que estigui enllestida a principis del 2020.
“El planeta fa aigües”
La vela ‘sostenible’ encarna bé el missatge que vol transmetre La Fura dels Baus amb aquest nou espectacle: “El planeta fa aigües i tots anem en el mateix vaixell, hem de remar junts cap a la mateixa direcció, cap a un planeta més sostenible”, afirma Carlus Padrissa, un dels fundadors de La Fura dels Baus, que explica que l’objectiu de l’espectacle ‘Sphaera Mundi’ és “que la gent se n’adoni que s’ha tocat fons, que el desafiament climàtic és molt gran, i fer-ho donant la volta al món és una oportunitat única”.
La Naumon té previst iniciar la gira per diferents ports de l’estat espanyol i després començar un viatge per la resta del planeta fins a completar una volta al món sencera, commemorant també d’aquesta forma el mig mil·lenni de la primera volta al planeta, protagonitzada per Elcano i Magallanes.
A més, el projecte comptarà amb la col·laboració de l’Institut de Ciències del Mar. De fet, dimarts al matí va tenir lloc la signatura del conveni entre la institució, l’empresa i la Fura dels Baus. També hi col·laborarà l’ONG Los18, una entitat que treballa per la transformació de la societat.
L’objectiu de tot plegat és fer servir l’art per sensibilitzar i conscienciar la població sobre el canvi climàtic i la necessitat de construir un món més sostenible.